От туризма настояват за 7-дневни СПА ваучери за ваксинираните

Целта на мярката е да стимулира ударения от кризата бранш

От туризма настояват за 7-дневни СПА ваучери за ваксинираните

Снимка: Twenty20

756 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Български съюз по балнеология и СПА туризъм предлага правителството да осигури ваучери от по 400 лв. за напълно ваксинираните граждани. Според тях по този начин ще се подпомогне туризмът, ще се стимулира ваксинацията в страната, но и ще се подобри здравният статут на населението. Съюзът е изпратил позицията си до премиера Стефан Янев и няколко ведомства – министерствата на туризма, на здравеопазването и на икономиката.

За съжаление, след двегодишна битка и опити за овладяване на кризата, България е на първо място по смъртност и на последно място по ваксинация сред Европейските страни. Имунитетът и здравният статус на населението ни с години е компрометиран от липсата на политики за превенция в здравеопазването и съсредоточаване на средства за болнично лечение, вместо превенция“, отбелязват от Български съюз по балнеология и СПА туризъм.

Те предлагат финансирането на мярката може да дойде от Националния план за възстановяване и устойчивост (който обаче вече е изпратен в ЕС) или чрез държавния бюджет. Идеята е ваучерите да могат да се използват до 1 година, т.е. и през 2022 г., но само от напълно ваксинирани и здравноосигурени лица. Както и да включват 6 нощувки със закуски, както и 5 процедури за превенция или профилактика на здравето, ползвайки природния ресурс – минерални води, лечебен климат, пелоиди.

Предвижда се бенефициенти да могат да са всички Медикъл/СПА обекти на територията на страната, сертифицирани за извършване на такава дейност от Министерствата на здравеопазването и на туризма.

Подкрепи Economic.bg