София планира соларни панели да захранват 880 общински сгради

Проектите се подготвят, за да се кандидатства за финансиране, но вече има и готови, сподели кметът Йорданка Фандъкова

София планира соларни панели да захранват 880 общински сгради

Снимка: Столична община

1984 ~ 3 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Столичната община проучва потенциала на 880 общински сгради за използване на слънчева енергия. Над 50% от тях са училища и детски градини, следвани от такива за спорт и култура, които са 20%. Общината работи и по проектите за изграждане на фотоволтаични централи в два от големите консуматори на енергия в столицата – Зоологическата градина и Предприятието за третиране на отпадъците. Това сподели кметът на София Йорданка Фандъкова по време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“.

Припомняме, че 19 детски градини и 2 училища в София вече имат слънчеви панели, които произвеждат част от нужната им енергия, спестявайки средства, които остават за образование. "Соларните системи произвеждат 1/3 от потреблението на градината и спестяват съществена част от разходите. Освен това фотоволтаичната централа ще спестява 12 тона въглеродни емисии годишно", обясни столичният кмет.

Според Фандъкова в контекста на климатичните промени, "Зелената сделка" и Плана за устойчивост става все по-наложително да се търсят решения за децентрализирано производство на енергия. Общинските сгради, оборудвани с фотоволтаични системи, ще може да произвеждат по екологичен начин до 30% от необходимата електроенергия. Така ще може да се спестяват до 15 хиляди киловатчаса годишно. Очакваното редуциране на емисиите СО2 възлиза на 11.97 тона годишно. Само от спестените средства инвестицията би следвало да се изплати за около 8 години, разясни преди време зам.-кметът на София по дигитализация, иновации и икономическо развитие Генчо Керезов.

По време на конференцията „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ Фандъкова коментира и високите цени на природния газ и електроенергията.

Настоящата ситуация с рекордния ръст на цените на природния газ, електрическата енергия и други суровини, правят живота на хората много по-скъп и пораждат огромен скептицизъм. А той може да се овладее само с адекватна реакция както от най-високо ниво на Европейската комисия, така и от националните правителства. Най-актуалната тема за мен като кмет на София и за гражданите са дисбалансите в цените на топлинната енергия и природния газ, които в момента пораждат преразходи в рамките на стотици милиони“, сподели столичният кмет.

Може да се обсъди възможността търговията на емисии, която сега е отворена за всички, да се затвори за енергийните предприятия, което би ограничило спекулациите в цените. Друго предложение е да се позволи закупуването на квоти заедно от няколко предприятия. "За мен лично е логично да има и диференциация на предприятията при закупуване на квоти по признака дали тяхната продукция отива директно при крайния потребител или произвежда енергия, която след това се продава на борсата. Това са различни пазари, в които действат различни регулации и тази диференциация би била от полза за крайния потребител“, категорична е Фандъкова.

За столичния кмет  „Топлофикация София“ е стратегическо дружество, което не може да бъде заместено по никакъв начин.

По моя инициатива беше променено законодателството, което позволи диверсификация на източниците на газ за дружеството, а сега завършихме цялостен план за модернизация. Той включва изграждане на нови мощности, които ще отговарят на екологичните стандарти на ЕК поне 30 години напред и заместване на природния газ с водород. Нужни са сериозни инвестиции за постигане на тази цел в следващите 3 години. За да стигнем до тази инвестиция обаче е нужно да излезем от настоящата криза в сравнително стабилно състояние. Затова се надявам държавата в максимално кратки срокове да намери механизъм за компенсация на дисбаланса в цените на природния газ", коментира Фандъкова.

По време на конференцията Йорданка Фандъкова сподели, че вчера Столичният общински съвет (СОС) е приел Плана за устойчива енергия и климат 2021 – 2030. С него се цели намаление с 40% на емисиите на парникови газове. „Един от най-мащабните ни проекти, които почти завършихме – е модернизацията на градския транспорт. Метрото, което строим с подкрепата на Европейската комисия, е един от най-големите ни екологични проекти, който реално промени начина на придвижване в София. Само с него постигнахме намаление от над 90 хил. т. емисии годишно. Сега работим за поетапно увеличение на дела на електрическата енергия от възобновяеми източници за обществения транспорт", съобщи столичният кмет.

Подкрепи Economic.bg