Откриха планета, на която валят рубини и сапфири

Тя обаче се намира много далече от Земята и не може да бъде изучена добре

Откриха планета, на която валят рубини и сапфири
4298 ~ 1 мин. четене
Екзопланетата Kepler-2b, която бе открита през 2008 г., притежава уникално нежно сияние според астрономите. Оказа се, че на газовия гигант вместо вода, вали странен дъжд, чиито капки представляват рубини и сапфири. Смайващото откритие се споменава в доклад на списанието Nature Astronomy, цитиран от БГНЕС.

„Ние успяхме да проследим как светлината се отразява в атмосферата на HAT-P-7b и да разберем, че тя постоянно се променя. На нейната нощна страна се формират облаци, които се транспортират от силните ветрове по посока на дневната страна, където се изпаряват. Скоростта на вятъра често рязко се променя, по тази причина много облаци се формират и след това изчезват. Това е първият пример за съществуването на време на газов гигант извън Слънчевата система“, заяви Дейвид Армстронг от университета Уорик във Великобритания.

Планетата HAT-P-7b, или Kepler-2b, стана една от първите планети, които са били открити или чието съществуване е било потвърдено от орбиталния телескоп „Кеплер“. Това е типичен „горещ Юпитер“ - газов гигант, който се върти много близко до светилото. Заради това температурата на атмосферата на Kepler-2b надхвърля 2500 градуса по Целзий на „слънчевата“ си страна и около 1300 градуса на „нощната“.

Откриването на „горещите Юпитери“ за пръв път изправи учените пред факта, че атмосферата на тези планети може да се състои от изключително екзотични материали. Например, за последните години са били открити планети с оловни и стъклени облаци, а също така въздух, състоящ се от изпарения на метали.

HAT-P-7b е отдалечена от Земята на около 1000 светлинни години, нейната атмосфера и други свойства е невъзможно да се изучат директно.

Подкрепи Economic.bg