Отново напрежение между „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“

Причината са стари дългове, но според общинското дружество няма риск за отоплителния сезон

Отново напрежение между „Булгаргаз“ и „Топлофикация-София“

Снимка: Pixabay

Държавният газов оператор „Булгаргаз“ и общинската „Топлофикация-София“ отново влязоха в спор заради трупащите се междуфирмени дългове. Казусът между двете компании се води повече от 10 години, като от време на време напрежението намалява благодарение на някой финансов трансфер от Българския енергиен холдинг.

Вчера от „Булгаргаз“ заявиха, цитирани от БНР, че ако до края на месеца „Топлофикация-София“ не изплати дълга си към дружеството, газовата компания ще потърси парите си по съдебен ред. Подобна беше ситуацията и миналата година, когато „Булгаргаз“ заведе дело срещу общинската топлофикация, но след като дружеството погаси част от задълженията си, искът беше оттеглен.

Напрежението между общинската фирма и държавната се изостря в последните седмици и дори се стигна до намеци за спиране на газа за топлофикацията. От столичното дружество обаче твърдят, че няма риск за отоплителния сезон.

От топлофикацията изпратиха позиция, заявявайки, че е формираният за повече от 10 години дълг е натрупан при различни собственици - понякога държавата, понякога общината. „Към 31.12.2010 г. задълженията на „Топлофикация-София“ за природен газ са на стойност 315.82 млн. лв., от които 100.86 млн. лв. към „Булгаргаз" и 214.96 млн. лв. към БЕХ, което означава, че значителна част от дълга на дружеството е натрупан през периода, когато негов собственик е била държавата в лицето на Министерство на икономиката и енергетиката“.

Към днешна дата задълженията на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“ са в размер на 148.5 млн. лв., като от дружеството обясняват, че в тях са включени двете авансови фактури за месец ноември 2020 г. на обща стойност 31 млн. лв. „Съгласно условията на текущия договор, по авансовите фактури все още не е извършена доставка, но само до края на месеца ще бъдат начислени лихви в размер на близо 150 000 лева“, казват от общинската фирма.

В позицията се казва още, че въпреки либерализацията на пазара на природен газ и до момента „Топлофикация София“ продължава да предплаща заявените месечни количества и неустойка при забава в размер на основен лихвен процент плюс 10 пункта. Съгласно действащите условия неустойки започват да се начисляват върху фактури, отнасящи се за все още недоставени количества.

Цифровото изражение именно на тези договорни условия се равнява на начислена лихва за просрочие в размер на 21.5 млн. лв. от 2019 г.

„Пълното погасяване на дълга в исканите от ръководството на „Булгаргаз" ЕАД срокове до голяма степен се възпрепятства от нежеланието от страна на газовия доставчик за гъвкавост при подписване на новия договор, условията по който да предоставят равнопоставеност и защита на интересите и на двете страни“, пишат от „Топлофикация София“.

От компанията казват, че искат да предоговорят условията по предложения от „Булгаргаз“ договор, тъй като след либерализация на пазара на природен газ в страната от началото на 2020 г. за дружеството са се открили възможности за диверсификация на доставките.

Коментари: 0