Отпадна спорната идея за авансовия корпоративен данък

Текстовете, вкарани между първо и второ четене, предизвикаха острата реакция на бизнеса

Отпадна спорната идея за авансовия корпоративен данък

Снимка: Economic.bg/Архив

2735 ~ 1 мин. четене
Депутатите отхвърлиха идеята на управляващите авансовият корпоративен данък да се изчислява на база миналогодишната печалба. Така спорните текстове, вкарани между първо и второ четене на Закона за извънредното положение, не бяха приети по време на окончателното гласуване в петък.

Поправките, внесени в хаоса по приемането на извънредния закон от Менда Стоянова и депутати от ГЕРБ, предизвикаха остри реакции от страна на бизнеса. Те предполагаха фирмите да използват за база печалбата за 2018 г., която бе добра година на икономически ръст. Докато сега, във време на глобална пандемия и безпрецедентен икономически колапс, хоризонтът е мрачен и вещае загуби. 

Като абсурдна и не отразяваща реалната икономическа ситуация бе определна идеята от Асоциацията на организациите на българските работодатели, обединяваща четирите национално представени организации – КРИБ, АИКБ, БСК и БТТП. 

“На практика ще означава надвнасяне на данък при ситуация на загуби, фалити и борба за оцеляване, при ситуация, в която работодатели са изправени пред сериозното предизвикателство да намират средства за изплащане на заплати и осигуровки”, изтъкнаха и от Българската асоциация на софтуерните компании. 

Какво решиха депутатите 

Предприятията, които дължат авансови вноски за корпоративния данък и които до влизането в сила на на извънредното положение вече са подали годишни данъчни декларации за 2019 година, в които са посочили прогнозни печалби за 2020 година, ще могат да подадат корегиращи декларации. 

Останалите задължени лица в срок до 15 април подават декларация за определяне на авансовите вноски за месеците от януари до юни, в която посочват прогнозната си данъчна печалба за 2020 г. 

Коментари: 0