Отпаднаха данъците \"уикенд\" и \"градина\"

Таванът за плащания в брой става 10 хиляди лева

Отпаднаха данъците \

Предвижданите от кабинета два нови налога, станали популярни като данък “градинка” и “уикенд”, отпаднаха при второто четене на Закона за корпоративното подоходно облагане в бюджетната комисия. Против гласуваха депутатите от ДПС, БСП, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ, след повече от 2 часа бурни спорове, съобщава "24 часа".

Данък “уикенд” предвиждаше за фирмени джипове, яхти, самолети и други активи, държавата да възстановява 30% по-малко ДДС, ако те се използват за лични нужди от собственика, роднини или служители. За автомобилите с до 5 места на стойност над 5000 лв. и за имотите се предвиждаше по-ниският процент на възстановяване на ДДС да става по специална методика, която отчита колко се ползват за бизнес и колко за лични цели.

Комисията по бюджет отхвърли и въвеждането на данък “градинка”. Предложението за него беше нивите, които се намират в строителните граници на населените места, но още се водят земеделска земя, от догодина да плащат имотен данък. Не бе прието компромисно предложение на шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова данък да има само за нивите с данъчна оценка над 1680 лв. Надделя мнението, че изобщо не трябва да се въвежда такъв налог.

Третото изненадващо решение на комисията бе и това за двойно по-ниското смъкване на тавана за плащанията кеш. Първоначалното предложение на финансовото министерство бе да се забрани плащане в брой на суми над 5 хиляди лева. Комисията одобри плавно падане и сложи летвата на 10 хиляди лева.

Коментари: 0