Отпускат 50 000 лв. кредит за младежки бизнес

Предприемачите до 29 години от Северозапада ще са с предимство

Отпускат 50 000 лв. кредит за младежки бизнес
5968 ~ 1 мин. четене

Новосъздаденият Фонд на фондовете, който управлява средствата по финансовите инструменти на ЕС, ще финансира отпускането на евтини кредити до 50 000 лв. за младежи, които започват собствен бизнес. Безработните младежи на възраст до 29 г. съставляват една от приоритетните групи в политиката на социалното министерство за насърчаване на заетостта.

„За първи път с евросредства ще се осигури микрофинансиране на млади предприемачи на възраст до 29 г., като с приоритет ще бъдат хората от Северозападна България и други региони с висока безработица“, посочи министърът на труда Зорница Русинова. 

По Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат подбрани безработни младежи и обучени за бъдещи предприемачи. Схемата е на стойност 5 млн. лв., като по нея ще се организират обучения и услуги, които да подпомогнат младите хора в разработката на идеите си за собствен бизнес, в придобиването на нужните мениджърски умения, в разработването на успешни бизнес планове. Именно с тези бизнес планове младите предприемачи на по-късен етап ще кандидатстват за евтини микрокредити.

ОП "Развитие на човешките ресурси", която се управлява от социалното министерство, първа подписа споразумение с Фонда на фондовете за предоставяне на 50 млн. евро за новите финансови инструменти, предаде Стандарт. Социалният министър обясни, че не само младежи ще имат достъп до евтини кредити за стартиране на собствен бизнес. В по-късен етап такава възможност ще се даде и на работещи, и на безработни.

Фондът на фондовете ще заработи в началото на 2017 г.Подкрепи Economic.bg