Папата с историческа визита в Турция

Отношението към християните в Близкия изток е като по време на ранното християнство, порица ислямистите Франциск преди посещението

Край на хилядолетната вражда?

Папата с историческа визита в Турция
184 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Папа Франциск започва историческата си тридневна визита в Турция, за да спомогне за междурелигиозния диалог в южната ни съседка, информира днес британската радио-телевизия BBC.

Това е едва четвъртата по ред визита на лидера на Ватикана в днешната Турция, където по-голямата част от населението изповядва исляма. Официалното посещение на Франциск започва със срещи в Анкара – с президента Реджеп Тайип Ердоган, който вече 12 години остава водещата фигура в турската политика.

По време на визитата си папата също така ще посети световноизвестната Синя джамия от XVII век в Истанбул. Там духовният лидер предстои да подпише съвместна декларация за сближаване между Католическата и Православната църква, която цели да положи край на хилядолетния разкол на християнството.

За предстоящото подписване Франциск се е разбрал предварително с Архиепископа на Константинопол, вселенския патриарх Вартоломей I – една от най-авторитетните фигури за 300-те млн. православни по света.

Водещата британска медия акцентира на това, че визитата на папата в Истанбул идва в периода на особено политическое напрежение в Близкия изток. В Турция живеят най-малко 1,6 млн. бежанци от размирната Сирия, като по-голямата им част се разполага в палаткови лагери по границата между двете държави.

По думите на кореспондента на BBC News в Турция Марк Лоуен пътуването на Франциск е белязано и с хуманитарна мисия. Очаква се, че папата ще отдели особено внимание на насилието по отношение към християните в Близкия изток и на проблема с бежанците.

В интервю навръх посещението в Турция Франциск разказа за отношението си към сирийския конфликт. Пред израелски вестник папата призна, че в момента мащабът на преследванията на християните в региона му „напомня за времената на ранното християнство“. В самата 80-милионна Република Турция в момента живеят най-малко 120 хил. християни.

Подкрепи Economic.bg