S&P свали рейтинга на Standard Chartered

Агенцията подчертава сравнително високия дял експозиции към единични клиенти

S&P свали рейтинга на Standard Chartered
96 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на британската банка Standard Chartered за първи път от 20 години, пише Reuters.

Понижението на дългосрочния кредитен рейтинг е от А+ до А, а перспективата е негативна. Мярката, която вероятно ще засегне инвеститорите и способността на институцията да се финансира при ниски разходи бе мотивирана от „трудния период, през който преминава ориентираната към азиатския пазар банка”.

За последно агенцията понижи рейтинга на кредитор през далечната 1994 г., след което последваха три покачвания – през 1995, 2006 и 2011 г.

„Вземе решението, защото считаме, че кредитоспособността на Standard Chartered изостава спрямо банки със сходна оценка”, коментира анализаторът в S&P Джоузеф Люнг.

Наскоро банката обяви, че прогнозира 2014 г. да е втората със спад в печалбата ѝ, което слага край на десетилетия рекордни финансови резултати. През изминалия месец бе отчетен и рязък скок в размера на лошите заеми. Негативните резултати повишават напрежението върху главния изпълнителен директор Питър Сандс, който си постави амбициозен план за съкращаване на разходи и преструктуриране на дейността, за да върне растежа в печалбите.

Агенцията понижи и оценката за рисковата експозиция на банката от „силна” до „задоволителна”, мотивирайки, че тя вече не е в по-добра позиция от конкурентите си. Сред слабостите на Standard Chartered са изтъкнати сложността на оперативната ѝ дейност и концентрацията на експозиции към тесен кръг кредитополучатели.

След обявяване на решението, акциите на банковата група, търгувани в Лондон, се понижиха с 0,22% до 938 пенса за брой. Книжата на Standard Chartered са загубили над 32% само за последните 12 месеца.

Подкрепи Economic.bg