Парламентарната група на БДЦ се разпадна

Петима депутати от \"Народен съюз\" стават независими

Парламентарната група на БДЦ се разпадна

Снимка: Стоян Йотов

"Народен съюз" напусна парламентарната група на БДЦ, съобщиха депутатите от партията на брифинг в парламента. Депутатът Румен Йончев заяви, че по време на дебатите за промяна на постоянните комисии в парламента е станало ясно, че те нямат власт над решенията в групата. Народен съюз разполага с 5 народни представители, които сега ще станат независими.

По-рано днес в. 24 часа съобщи, че групите в парламента остават само 7, а независимите народни представители ще нараснат до 25 заради разпадането на БДЦ.

Причините

Народното събрание гласува промени в състава на постоянните комисии по предложение на съпредседателя на БДЦ д-р Красимира Ковачка. Тя поиска да бъдат извадени от ключови комисии представителите на "Народен съюз" - частта от парламентарната група около Светлин Танчев и Румен Йончев. На тях ще бе отнето дори председателсткото място на постоянната комисия за българите в чужбина.

Според решенията също зам.-председателят на парламента Явор Хайтов, съпартиец на Румен Йончев, ще бъде заменен от Росен Петров във вътрешната комисия.

Депутатите от "Народен съюз" пък поставиха ултиматум, като обявиха, че в момента, в който това бъде прието, петимата  ще напуснат парламентарната група. Така тя се разпада, тъй като остават само 9 депутати. Освен него и Йончев, независими стават още Хайтов, Георги Ковачев и Борислав Иглев, но на практика и останалите от парламентарната група. 

Ковачка коментира отпора, който дават от „Народен съюз“ като белег на ниска политическа хигиена.

По правилник, ставайки независими, всички от БДЦ губят местата си в комисиите, заради които се изпокараха. Парламентарната група на БДЦ е тази, която замести АБВ в подкрепата за правителството, след като хората на Георги Първанов се изтеглиха от властта.

"Не съм виждал такъв прецедент - една парламентарна група да се разпада от трибуната. Ние поне го правим през медиите", отбеляза от трибуната съпредседателят на РБ Радан Кънев. 

Коментари: 0