Първата Bitcoin банка в света отвори врати в Австрия

Клиентите й обменят евро във валутата и обратно, бързо и без посредник

Първата Bitcoin банка в света отвори врати в Австрия
5580 ~ 1 мин. четене

В столицата на Австрия отвори врати първата в света Bitcoin банка. Финансовата институция Bitcoin-Bank, кръстена на виртуалната валута, дава възможност на клиентите си да обменят на евро в Bitcoin и обратното, както и да получават разнообразна информация за валутата.

Банката е собственост на берлинския стартъп Bit Trust Services, който е разпространител на blockchain технологиите и е със седалище в Берлин. Целта на създаването на банката е, че покупко-продажбите на виртуалната валута е в пъти по-бързо, отколкото другите валутни сделки и може да бъдат извършвани без посредник, заяви пред ORF управляващият директор на Bit Trust Магдалена Исбрандт.

Според съоснователят на Bitcoin Австрия Андреас Петерсон, другият плюс при разплащане с bitcoin е анонимността. Това води до висока степен на неприкосновеност на личния живот. При покупки продавачът не разполага с лични данни на купувача, а за извършване на транзакциите не са необходими кредитни или дебитни карти.

Първият bitcoin банкомат се появи в Австрия преди около три години. Към днешен ден във Виена заплащане с помощта на валутата поддържат 20 компании и заведения, включително барове, ресторанти и други.

Подкрепи Economic.bg