Първи сме в ЕС по ръст на заплатите за 2015 г.

С това се похвали вицепремиерът Ивайло Калфин

Първи сме в ЕС по ръст на заплатите за 2015 г.
308 ~ 2 мин. четене

България е на първо място в Европейския съюз по растеж на работните заплати и второ място по спад на безработицата за 2015 г. Това съобщи вицепремиерът и министър на социалната политика Ивайло Калфин. Той говори на пресконференцията за „Оценка на участието на АБВ в управлението на страната”, предава агенция „Фокус”.

Калфин обясни, че в АБВ не са доволни от факта, че правителството не е започнало работа по всички приоритети, които си е поставило при своето формиране. В някои сфери решаването на проблемите било започнало, но още не е „доведено до никъде”.

Това, което не удовлетворява АБВ в изпълнителната власт от изминалата година, е че има мерки, които не са започнати, други не са доведени до никъде и като цяло има забавяне. Според Калфин има един значим фактор, който предполага преглед на цялостното споразумение за управление, отнасящ се изцяло за променената обстановка около страната ни. 

“Преди една година ние нямахме темата за бежанците, нямахме това силно напрежение в Близкия изток, нямахме напрежението между Русия и Турция, което е до границата ни, нямахме процесите, които текат в Европейския съюз на пренасяне на настроения към национални интереси, а не общоевропейски”, заяви той, като допълни, че не можем да се фокусираме само върху вътрешните си проблеми и да не оценяваме случващото се извън страната. 

Според Калфин “кризата в Европа е страхът да се вземат решения. И точно тук са политически въпросите. Да, трябва да се погрижим за тези, които бягат от войната, но защо стимулира Европа трафика”. Той е на мнение, че тези бежанци трябва да бъдат взимани директно от бежанските лагери около Сирия. Според него приоритетни за страната ни трябва да бъдат въпроси, свързани със сигурността - национална и лична, включително и работата с бежанци, трафиканти и външната политика и ролята на процесите, които се случват около нас. 

Относно това, което прави правителството, Калфин посочи, че от АБВ считат, че наред с това трябва да се разгледат приоритетно и други въпроси от правителствената програма като създаването на инвестиционен фонд. 

Въпреки добрите резултати за растежа на българската икономика, не се променя нейната структура, а това я обрича на силно изоставане в бъдеще, ако не се подпомогне изграждането на по-балансирана, по-интензивна откъм иновации и икономика и износ, които са свързани с повече добавена стойност”, посочи Калфин. 

От АБВ настояват и за много по-активна работа в здравната реформа, основно от гледна точка на потребителите. “Как, докъде и колко хората ще имат достъп до здравно обслужване, защото с промените, които в момента се правят нараства опасението, че достъпът до здравно обслужване ще бъде намален”, заяви Калфин. През следващия политически сезон ще бъде акцентирано също и върху демографските проблеми.

Подкрепи Economic.bg