Пазарът е оптимист за търговските преговори САЩ-Китай

Петролът поскъпна до близо $54 за барел на фона на ограниченията за добив на Саудитска Арабия

Пазарът е оптимист за търговските преговори САЩ-Китай
256 ~ 3 мин. четене
Фондовите пазари в сряда завършиха с повишение, след като инвеститорите отчетоха възможността търговските преговори между САЩ и Китай да приключат преди крайния срок в началото на март. За втори пореден ден Dow Jones Industrial Average завърши деня на положителна територия, след като добави 117.51 пункта към стойността си. За положителните резултати на индекса допринесе силното представяне на Walgreens Boots Alliance и 3М.

Индексът S&P 500 напредна с 0.30 процента до 2753.03 пункта, воден от индустриалния и енергийния сектори, които бяха сред най-добре представилите се. Индексът на технологичните компании Nasdaq Composite приключи деня с повишение от  0.08 на сто до 7420.38 пункта.

Отново водени от новините за търговските отношения между САЩ и Китай, борсите в Европа приключиха търговия на положителна територия водени от сектора на основни ресурси, който има голяма експозиция към Китай. Бенчмаркът на Стария континент се изкачи до 11126.08 пункта, докато лондонският индекс FTSE 100 нарасна с 0.81 процента, въпреки лошите икономически данни за страната, които показаха, че за януари инфлацията във Великобритания е паднала до най-ниското си ниво от 2 години насам. Официалните данни показват, че потребителските цени на Великобритания са се повишили на годишна база с 1.8% през януари, след увеличение от 2.1% в края на миналата година.

В сряда цената на ценните метали се понижи, след като златото поевтиня до 1306.30 долара за тройунция, а среброто се търгуваше на цена от $15.57, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

Петролът поскъпна до близо $54 за барел на фона на ограниченията за добив на Саудитска Арабия.

Акцентите днес

Икономически данни - САЩ

В четвъртък в 15:30 часа търговското министерство на САЩ ще обяви данни за продажбите на дребно за декември, които ще дадат сигнали за покупателната активност на американските потребители. Очакванията на анализаторите са за покачване с 0.1% за декември, след увеличението с 0.2 на сто за ноември.

Инструменти на фокус

Shopify – Седмична

Компанията, която предлага електронна платформа за търговия на стоки възстанови възходящия си тренд, след пробив над низходящия канал. Корекцията до 100 периодната средна даде възможност за покупка на изгодни цени, което повиши стойността на акциите. В момента цените се намират на историческия максимум, които може да окаже съпротива на цената, но при пробив се очаква силно поскъпване и нови върхове.

NZD/USD – Дневна

Валутната двойка NZD/USD продължава да се търгува между нивата на съпротива (0.69) и подкрепа (0.67), където образува широк рейндж. След отскачане от 100 периодната средна новозеландският долар бързо привлече купувачите, които очакваме да закарат цената до зоната на съпротива и да видим опит за пробив. Възможност за покупка имаме с поставяне на чакаща поръчка над 0.6960 с краткосрочна цел цена около 0.7150.

Copper – Седмична

Цената на медта остава под натиск от 100 периодната средна, която ограничава възможностите за поскъпване, но при импулсен пробив на съпротивата очакваме покачване до стойности около $330. По-вероятно е да видим засилване на продажбите при низходящо пресичане на индикатора Стохастик и опит за образуване на по-ниско локално дъно под нивото 225.

S&P 500 – Седмична

Широкият индекс на САЩ постепенно възстановява корекцията, която достигна до 2315 пункта. Положителните нагласи за щатския пазар формират възходящо движение, което скоро ще тества максимума при 2940 пункта. Предвид стойността на индикатора RSI движението има потенциал да запише нов максимум. Корекция до 100 периодната средна би било добра възможност за влизане в дълга позиция.
Подкрепи Economic.bg