Печалбата на Volkswagen се стопи наполовина през 2020 г.

Компанията отчете силно четвърто тримесечие и по-добро представяне като цяло в европейския сектор

Печалбата на Volkswagen се стопи наполовина през 2020 г.

Снимка: БТА

Коригираната оперативна печалба на Volkswagen AG за 2020 г. е почти наполовина от предходната година, но компанията уверява, че доставките на автомобили са се възстановили значително през четвъртото тримесечие. Най-големият производител на автомобили в света прогнозира, че финансовият резултат, коригиран с разходите по европейските цели за въглеродните емисии, възлиза на 10 милиарда евро при 19.3 млрд. евро през 2019 г.

„Доставките за клиенти на Volkswagen Group продължиха да се възстановяват силно през четвъртото тримесечие и дори надхвърлиха доставките от третото тримесечие“, казват от компанията, цитирана от Reuters.

Продажбите на германския производител са нараснали с 1.7% през декември, докато регистрациите на нови автомобили в Европа са намалели с близо 4%, показват данни на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Подобно на своите конкуренти, Volkswagen е изправен пред няколко предизвикателства поради пандемията от коронавируса, както и заради глобалния недостиг на чипове, необходими за производството.

Компанията заяви в четвъртък, че е пропуснала целите на ЕС за емисиите на въглероден диоксид (CO2) от новите леки автомобили за миналата година и е изправена пред глоба от над 100 млн. евро.

Коментари: 0