PepsiCo инвестира над $100 млн. в нова фабрика в Турция

Тя е шестата на компанията в страната

PepsiCo инвестира над $100 млн. в нова фабрика в Турция

Снимка: PepsiCo

1192 ~ 1 мин. четене

Една от най-големите компании за производство на напитки и храни в света PepsiCo инвестира над 100 млн. долара в шестата си фабрика в Турция, която се намира в промишлената зона на провинция Маниса. В завода, който се простира на площ от 47 хил. кв. м застроена площ, ще работят 300 души.

"Когато преди две години започна процесът на изграждане на фабриката, някои медии прогнозираха, че цената й ще бъде над 150 млн. долара. Не мога да посоча официално точния размер на инвестицията, мога да кажа само, че е над 100 млн. долара", заяви президентът на PepsiCo за Турция Левент Юксел. 

Годишният капацитет на производство в новата фабрика на компанията ще бъде 250 млн. пакета на популярните продукти Lay's, Doritos и Ruffles. Юксел добави, че 25% от продуктите на Doritos ще се изнасят за европейски пазари.

Той коментира още, че фабриката е оборудвана с най-новите технологии и PepsiCo е сключила договор с над 100 земеделски производители в 24 града, които ще произвеждат различни продукти за компанията - картофи, царевица и плодове. Юксел подчерта, че компанията подкрепя устойчивото земеделие. 

На церемонията по откриването на завода присъстваха турският президент Реджеп Ердоган, бившият министър-председател Бинали Йълдъръм, министърът на индустрията и технологиите Мустафа Варанк и министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли. Подкрепи Economic.bg