Перфектна буря връхлетя птицевъдите във Великобритания

Масовото напускане на работници от Източна Европа e основният проблем на фермерите

Перфектна буря връхлетя птицевъдите във Великобритания

Снимка: Pixabay

5966 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Птицевъдите във Великобритания са изправени пред перфектната буря, завихрена от липсата на работна ръка, СОVІD, Вrехіt и cĸoчилитe цeни нa гopивaтa. Основният проблем на фермерите е масовото напускане на работници от Източна Европа, пише Reuters. С наближаването на празничния сезон производителите на пилешко месо се опасяват, че няма да могат да задоволят търсенето поради липса на персонал и шофьори. Птицевъдите са принудени да съкратят производството и да увеличат заплащането на работниците си.

Ударени сме от всички страни. Това е перфектна буря. Спешно трябва да се направи нещо. Растящите цени на електроенергията, на природния газ и на фуражите ще се отразят и на цените на пилешкото месо“, сподели Найджъл Ъпсън, собственик на птицекомбинат и стопанство с над 33000 пилета в Източен Йоркшир.

За да задържат персонала във фермите, много от животновъдите се принудиха да увеличат заплатите с 30%. Хранителните вериги ще трябва да решат проблема с недостига на пилешко месо заради напускането на европейски работници, които често вършеха работата, която британците не желаеха.

„Това не е най-привлекателната работа. Това е земеделие, трябва да работите седем дни в седмицата. Нуждая се от 138 работници, а персоналът ми е под 100. Текучеството е голямо. Преди три седмици се наложи служителите от отдел маркетинг и продажби да застанат на поточната линия в завода“, обяснява Ъпсън.

Той споделя, че около 3 тона карантии, които обикновено се продават всяка седмица, се бракуват поради липсата на персонал, който да ги преработи. Птицевъдството е сектор от британската икономика, за който правителството е решило да издаде 5500 работни визи, валидни до 31 декември, за да привлече сезонни работници. Но фермерите се опасяват, че това няма да промени кризисното положение. Строгите нови имиграционни правила на Великобритания затрудняват възстановяването на птицевъдния сектор. Припомняме, че веригата за бързо хранене Nаndоs, която е специализирана в приготвянето на пиле, бe пpинyдeнa дa зaтвopи pecтopaнтитe cи, заради липса на мeco.

Европейските работници съставляват около 60% от сектора, индустрията е загубила повече от 15% от персонала си. Ако тези работни места останат незаети, това ще има голямо влияние върху производството и съответно върху цената на храната. Съществува риск хората да не могат да си позволят да имат празнични ястия на трапезата си за Коледа“, заяви главният изпълнителен директор на Британския съвет по птицевъдство Ричард Грифитс.

Птицевъдите призоваха правителството временно да облекчи визовите правила, докато те обучават персонала и автоматизират процесите, необходими за подпомагане на производителността. Според премиера Борис Джонсън бизнесът трябва да намали зависимостта си от евтина чуждестранна работна ръка, да инвестира в технологии и да предложи добре платена работа на някои безработните във Великобритания, наброяващи около 1.5 млн. души.

Кризата с недостига на кадри на Острова засегна и производителите на свинско месо. От Националната асоциация на свиневъдите съобщиха, че се налага да бъдат унищожени 6600 здрави животни, тъй като няма достатъчно касапи, които да ги подготвят да стигнат до магазините. Според данни 120 000 свине чакат да бъдат заклани.

Британското правителство обеща, че ще разшири схемата за сезонни работници, за да могат да дойдат до 800 касапи в Обединеното кралство. „Ще позволим временно, за период от 6 месеца, те да работят в кланиците и месопреработвателните предприятия. Това ще ни помогне да се справим с натрупването на свине, което наблюдаваме във фермите”, обяви министърът на околната среда и развитието на селските райони Джордж Юстис. На този етап изискването за владеене на английски език при издаване на визите за квалифицирани работници няма да бъде облекчено, въпреки че фермерски организации настояват за премахване на изискването с мотива, че това би увеличило броя на желаещите да се трудят временно на Острова.

Подкрепи Economic.bg