Петков: За хората с увреждания ще има допълнително 100 млн. лв.

В бюджета за 2019 г. обаче няма да бъдат отразени всички искания на протестиращите хора с увреждания

Петков: За хората с увреждания ще има допълнително 100 млн. лв.
Изпълнението на всички искания на хората с увреждания изискват средства, които държавата не може да си позволи веднага. Част от тях обаче ще бъдат предвидени и в бюджета за 2019 г. и ще бъдат заложени допълнително 100 млн. лв. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков, който коментира темата пред Nova.

Припомняме, че тази вечер пред Народното събрание ще се проведе мащабен протест на майките на деца с увреждания под наслов "Системата убива всички". Те са на палатков лагер пред НС от месец май с искания за промяна на законодателството и повече пари. Техният протест бе причината на 11 юни Петков да си подаде оставката, която бе приета от премиера Бойко Борисов, но после бе отхвърлена под натиск на протестиращите.

Социалният министър обясни, че премахването на интеграционната добавка, която е в размер на 15% от гарантирания минимален доход (75 лева на месец), ще бъде премахната. Тя обаче ще бъде заменена с други добавки, които ще се изчисляват на базата на линията на бедност, която за 2019 г. ще бъде в размер на 348 лева. Хората с различна степен на увреждания ще получават различни проценти от тази линия. Хората с 50-70% степен на инвалидност ще имат подкрепа от 10% от линията на бедност, а хората в най-тежко състояние - пълният размер на линията на бедност.

Ще има и индивидуални оценки дали хората с увреждания се нуждаят от асистентска помощ. „Определен брой часове ще бъде плащан от държавата. Именно този компонент не може да бъде изчислен колко ще струва на бюджета“, уточни Петков.

Социалният министър коментира и един от най-сериозните проблеми, които посочват майките на децата с увреждания - до 18-годишна възраст те получават 930 лева социални помощи, а само година по-късно, когато навършат пълнолетие, подкрепата пада съществено - до 240-250 лева. С промените тези хора ще получават 450 лева на месец и отново ще имат право на асистент след индивидуална оценка.
Коментари: 0