Технологичните компании поведоха пазарите надолу

Лошите резултати неутрализираха добрите данни за икономиката на САЩ

Технологичните компании поведоха пазарите надолу
Последната търговска сесия за миналата седмица беше тежка за щатските борси. Водещите индекси бяха повлечени от технологичния сектор, който записа загуби заради слабото представяне на Twitter и Intel, които разочароваха инвеститорите и сякаш заличиха данните за растежа на БВП на страната с 4.1%. S&P 500 се понижи с 0.66% от стойността си до ниво от 2 818 пункта, а NASDAQ изтри близо процент и половина след като по-рано през седмицата докосна нов връх. Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones също се понижи до 25 451.

След като Facebook отбеляза най-лошия ден в историята си и понижи технологичния сектор, в петък Intel записа рязко понижение, т.к. анализатори прогнозират забавяне на растежа на компанията, въпреки че на практика финансовите отчети по много параграфи задминаха прогнозите. Twitter преживя спад от близо 15% заради спада на активните потребители.

Европа беше завладяна от серия положителни финансови отчети и водещите индекси отбелязаха четвърта поредна печеливша седмица. Най-много напредна френският САС – с 0.57% до 5 511 пункта, следван от британския FTSE с ръст от половин процент и немския DAX – със 0.40%. Сред отличниците беше френският Carrefour, който надмина прогнозите за печалбата и изстреля акциите с 12% нагоре. Цената на акциите на Kering намаля с близо 8%, след като продажбите на Gucci се озоваха малко под прогнозите на анализаторите.

Петролът записа слабо понижение. Лекият суров отстъпи с 0.05% до 69 долара за барел, а сортът Брент – с 0.23 долара до 74.31 долара за барел.

Финансови отчети - Q2 2018

Седмицата ще стартира с нова доза финансови отчети за второто тримесечие на 2018 г. В часовете преди старта на щатската търговска сесия Seagate ще изнесе своите резултати. Очаква се приходите да са на стойност 2.8 млрд. долара, а печалбата на една акция (EPS) да излезе на 1.45 долара. До момента повече от половината компании от състава на S&P 500 са публикували отчетите си за тримесечието.

Инструмент на фокус - General Motors

След публикуването на разочароващи финансови отчети, книжата на General Electric отвориха следващата сесия със значителен гап и записаха понижение от повече от 5%. В момента акциите се борят да възвърнат възходящото движение от края на март, а котировките са много над линията на подкрепа и 50-дневната средна ЕМА. Това може да се използва за вход в дълга позиция с цел 40 долара на акция и възстановяване на загубите.

GBP/CHF

От края на миналата година GBP/CHF има формирано стабилно ниво на подкрепа при 1.2950-1.3000. В момента котировките го тестват, но осцилаторът Стохастик е в зона на разпродажби, поради което очакваме ръст на валутната двойка и напредване на британската лира спрямо швейцарския франк до достигане на ниво от 1.325.

XAU/USD

Златото продължава да трупа загуби, като на седмична графика се вижда как успява да пребори две нива от Корекцията на Фибоначи. Миналата седмица ценният метал тества нивото при 50%, но не успя да го пробие. Въпреки това предходната седмица отново записа понижения, а в комбинация с положението на осцилатора MACD смятаме, че е възможно влизане в къса позиция до достигане на нива от 1210-1200 долара за тройунция.

CAC 40

Седмичната графика на френския индекс ни показва прецизното възходящо движение на бенчмарк. Котировките са над 50-периодната средна и макар движението да е относително отслабено, последната свещ от графиката за миналата седмица е зелена. Очакваме индексът да се покачи до над 5 700 пункта, но преди това смятаме, че ще има краткосрочно понижение, което може да се използва за покупка на по-изгодна цена.
Коментари: 0