Петкова: България подкрепя твърдо Южния газов коридор

Ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите

Петкова: България подкрепя твърдо Южния газов коридор
748 ~ 2 мин. четене
Като председател на Съвета на Европейския съюз България ще подпомага активно развитието на Южния газов коридор като проект, който гарантира енергийната сигурност в Европа. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на четвъртата министерска среща на Консултативния съвет за изграждане на проекта. По думите ѝ Азербайджан продължава да е основен източник на енергийни ресурси и двигател за успешната реализация на Южния газов коридор.

„Ключови приоритети за страната ни по време на председателството са диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и гарантиране сигурността на енергийните доставки”, каза Петкова. Тя е на мнение, че реализацията на Южния газов коридор ще укрепи енергийната сигурност в Европа в дългосрочен план, чрез него европейските потребители ще могат да получават газ от Каспийския регион, Източното Средиземноморие и от по-далечни дестинации, чрез терминалите за втечнен природен газ.

„Чрез проектите за развитие на газовата инфраструктура с Гърция и Турция, България е неразделна част от Южния газов коридор – интерконекторите Гърция-България и Турция-България чрез българската национална газопреносна система и връзките с Румъния и Сърбия ще осигурят достъпа до Южния газов коридор и на другите страни от региона на Югоизточна и Централна Европа“, каза енергийният министър.

Пред колегите си от Азербайджан, Албания, България, Грузия, Гърция, Италия, Турция, Хърватия, Черна гора, Великобритания, САЩ и Европейския съюз Петкова подчерта, че дейностите по проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България са в напреднала фаза. „При изпълнение на дейностите, съгласно заложения график, планираме строителството да започне в средата на тази година и да приключи през 2020 г.“, подчерта тя.

Участниците в четвъртата министерска среща на Консултативния съвет по Южния газов коридор подчертаха значението на проекта за устойчивото развитие на европейския Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на изменението на климата за постигане на преход към нисковъглеродна, сигурна и конкурентоспособна икономика. Приветствана бе инициативата на България и Турция за създаване на възможност за двупосочни доставки на природен газ между двете газопреносни системи. Страните се обединиха около стратегическото значение на продължаването на изграждането на интерконектора между Гърция и България.
Подкрепи Economic.bg