Петкова: Информацията за закриване на АЕЦ „Козлодуй“ е фалшива

ЕС одобри отпускането на 56 млн. евро за извеждане от експлоатация на 1-4 блок на атомната централа

Петкова: Информацията за закриване на АЕЦ „Козлодуй“ е фалшива

Снимка: Economic.bg/Архив

Появилата се информация, че ще бъдат изведени от експлоатация пети и шести блок от АЕЦ „Козлодуй“ с парите, отпуснати от Европейския съюз, е фалшива. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг днес, по повод появилата се информация в онлайн пространството от преди дни, че с парите, които Европейският съюз е отпуснал за България в графа „Енергетика“ ще бъде закрит АЕЦ „Козлодуй“.

„Това е сериозна фалшива новина и считам за необходимо да ви кажа, че въпросните 56 млн. евро, които са отпуснати от ЕС, са за извеждане от експлоатация на 1-4 блок на АЕЦ „Козлодуй“. За тези, които имат къса памет, именно двата кабинета на Борисов успяхме да удължим живота на 5 и 6 блок на атомната електроцентрала с още 30 години и така направихме сигурна енергийната система на България за десетилетия напред“, каза още Петкова.

Още преди години България и Европейската комисия сключиха споразумение за закриване и демонтаж на четирите ВВЕР-440 в АЕЦ „Козлодуй“. Като компенсация за преждевременното им затваряне ЕК отпуска средства, които постъпват в Международен фонд „Козлодуй“. Парите са за изваждането от експлоатация на четирите реактора, но освен това и за мерки за енергийната ефективност, както и за изграждането на площадка за ниско и средно радиоактивни отпадъци край атомата централа. С договорката, която европейските лидери постигнаха по време на четиридневните средщи в Брюксел, които приключиха в началото на тази седмица, стана ясно, че страната ни ще получи 56 млн. евро по това перо.

С днешното си изявление Теменужка Петкова няколко пъти повтори, че парите от ЕС ще се използват за изваждането от експлоатация на блоковете 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“, така както е по договорка, а не за закриване на 5 и 6-ти блок, или иначе казано за цялостно закриване на атоманата електроцентрала.

Коментари: 0