Петролът поскъпва след неочаквано голям спад на американските запаси

Понижението е над пет пъти по-голямо от прогнозите на анализаторите

Петролът поскъпва след неочаквано голям спад на американските запаси

Снимка: Pxhere

Цените на петрола днес се повишиха, след като доклад за индустрията показа понижение на запасите от суров нефт на САЩ, надхвърлящо очакванията на анализаторите, пише Reuters.

Фючърсите за американския сорт West Texas Intermediate (WTI) към 8:25 ч. българско време бяха поскъпнали с 0.70% до цена от 59.22 долара за барел. Цената на фючърсите за международния бенчмарков сорт Brent пък се беше повишила с 0.44% до 68.17 долара за барел.

Доклад на Американския петролен институт показаха, че запасите от суров петрол на САЩ през миналата седмица са се понижили с 5.3 млн. барела до 474.4 млн. барела. Анализаторите, участвали в анкета на Reuters, прогнозираха спадът да е с 900 хил. барела.

Цените на суровия петрол досега бяха подкрепяни от ограничения в добива на страните от ОПЕК и другите големи производители, както и от понижаващите се доставки от Иран вследствие на американските санкции. Знаците, че Китай има готовност да засили търговската си война със САЩ, пък повишиха още повече цените на суровината.
Коментари: 0