Петролът поевтиня до двумесечно дъно

Американският петрол падна под 40 долара за барел

Петролът поевтиня до двумесечно дъно

Снимка: Pixabay

Цените на петрола спадат във вторник на фона на притеснения за търсенето на „черното злато“ на фона на дългия уикенд в САЩ заради Деня на труда, който трябваше да стимулира населението да пътува. По време на трите почивни дни, които обикновено маркират края на лятото, случаите на коронавирус растат в 22 от 50-те американски щата, показва анализ на Reuters. В същото време разпространението на заразата набира скорост и в Индия и Великобритания.

Така американският лек суров петрол WTI поевтиня към 10:20 ч в понеделник с 2.41% до 38.81 долара за барел, докато по време на сутрешната сесия спадът му дори достигна 3%. Европейският петрол от сорт Brent пък поевтиня с 0.62% до 41.74 долара за барел, след като в предишната сесия в понеделник поевтиня с 1.5%.

Brent отбеляза най-рязък спад от 30 юли насам, след като саудитската петролна компания Saudi Aramco, най-големият износител на петрол в света, намали октомврийските официални продажни цени на арабския си лек суров петрол. Ходът се счита за признак, че растежът на търсенето може да се забавя, тъй като случаите на COVID-19 се увеличават по целия свят.

Комбинацията от излизане от летния пиков сезон на шофиране в САЩ, който е сезонен фактор, пренасочи вниманието на пазара към това дали възстановяването на търсенето е достатъчно силно - и очевидно има някои съмнения, както показа ценовото движение на Aramco“, обясни Лаклан Шоу, ръководител на стоковите изследвания на Националната австралийска банка.

WTI и Brent отпаднаха от диапазона, в който бяха през целия месец август, като WTI сега е под 40 долара за барел, след като се търгуваше за около 42 долара през по-голямата част от месеца. Brent пък поевтиня от нивото от 45 долара за барел. През август пазарът беше подпомогнат от по-слабия щатски долар, който оттогава леко се възстанови.

Възраждането на случаите на COVID-19 в части на света поражда опасения, че скорошното възстановяване на търсенето може да бъде спряно, тъй като широката общественост остава предпазлива по отношение на продължителните пътувания“, обясниха от ANZ Research.

Коментари: 0