Пияните шофьори остават без книжка за 18 месеца

От 3000 до 5000 лв. глоба и до 3 години без книжка за участващите в гонки

Пияните шофьори остават без книжка за 18 месеца
4016 ~ 2 мин. четене

Шофьорите, които карат с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ще остават без книжка за срок до 18 месеца. Същата санкция ще важи и за употребилите наркотични вещества и/или отказали медицинско изследване. Това решиха депутатите, приемайки на второ четене промени в Закона за движение по пътищата.

Шофьорите с до 0.8 промила алкохол в кръвта, остават без правоспособност за 6 месеца. Водачите с до 1.2 промила ще се наказват с лишаване от правоспособност за 12 месеца и глоба 1000 лв. При повторно нарушение санкцията се увеличава на отнемане на книжката за срок от 1 до 3 години и глоба от 1000 до 2000 лв. При отказ на тест за алкохол шофьорът се наказва с лишаване от правоспособност за срок от 2 години и глоба от 2000 лв.

От 6 до 12 месеца и глоба от 200 до 500 лв. ще получи водач, който кара нерегистрирано МПС или такова без регистрационен номер. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 2 години и глоба от 600 до 1500 лева.

За 1 месец пък ще бъде отнемана книжката на шофьор, който превиши максимално разрешената скорост в населено място с над 50 км/ч. Глобата за това нарушение в населено място е 700 лв., а извън населени места 600 лв. При превишена скорост с над 50 км/ч при превоз на опасни товари и обществен превоз глобата е 1000 лева.

„Над 50 км/ч от ограничението за всеки 5 км отгоре се вдига глобата с 50 лева, така че тя няма лимит“, председателят на транспортната комисия Настимир Ананиев. „Мисля, че никой не може да си позволи да прави такива нарушения всяка седмица. С МВР трябва да се синхронизира събираемостта, тъй като е хубаво да има високи глоби, но и да ударят нарушителите по джоба, за да има и ефект“, добави Ананиев.

Тези, които се движат в насрещното по магистрала или скоростен път, губят книжката си за 3 месеца и получават глоба 1000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 6 месеца и глоба от 4000 лева.

Шофьорите, организиращи или участващи в незаконни състезания по пътищата (т.нар. гонки), ще остават без книжка за 1 година и ще бъдат санкционирани с глоба от 3000 лв. За повторно нарушение наказанието е лишаване от право да се управлява МПС за срок от 3 години и глоба от 5000 лева. Тези, които дават колите си за незаконни гонки, ще губят книжката си за 3 месеца.

Депутатите приеха още промени, свързани с младите шофьори. Те предвиждат новият водач да получава 2/3 от максималния брой точки, а оставащите 1/3 контролни точки получава след придобиване на 24 месеца стаж като водач на моторно превозно средство, 

Според новоприетите промени стажът като водачи се зачита от датата на връчване на свидетелството за управление на моторно превозно средство от съответната категория, необходима и за придобиване на по-висока категория. Не се зачита за стаж времето, през което водачът е бил лишен от правото да управлява моторно превозно средство. 

Подкрепи Economic.bg