Плановете на Google за „умен“ град в Торонто се провалиха

Визията на компанията беше за град, пълен с технологии – от автономни автомобили до иновативни начини за събиране на боклука

Плановете на Google за „умен“ град в Торонто се провалиха

Снимка: SidewalkToronto

1512 ~ 2 мин. четене
Sidewalk Labs – сестринска фирма на Google под шапката на компанията майка Alphabet – спря плана за изграждане на интелигентен град на бъдещето в Канада, позовавайки се на усложненията около пандемията с Covid-19, предава BBC. 

Амбицията за авангардното дигитално градче на територията на Торонто датира от няколко години. А сега „безпрецедентната икономическата несигурност“, по думите на изпълнителния директор Дан Доктороф, става причина за канселиранието на идеята. Проектът се оказа противоречив и Sidewalk Labs вече бе принудена да даде назад от големите си цели.

„Вярвам, че идеите, които сме разработили през последните две години и половина, ще представляват смислен принос за работата по решаването на големите градски проблеми, особено в областите на достъпност и устойчивост.“

Визията на компанията беше за град, пълен с технологии – от автономни автомобили до иновативни начини за събиране на боклука и стотици сензори, които събират данни за качеството на въздуха и движението на хората. Сградите бе предвидено да бъдат устойчиви и изградени по нови радикални начини, а велосипедните платна да се нагряват.

Някои обаче се усъмниха как Sidewalk Labs спечели договора. Впоследствие се оказа, че компанията планира да завземе по-голямо пространство за своето мини градче и несъгласни граждани се възпротивиха на идеята да бъдат „лабораторни плъхове“ в дигитален експеримент. 

Специално създадено за повода независимо звено се зае да проучва плановете и излезе с доклад, че някои технологични решения са самоцелни и ненужни. 

В крайна сметка на Lawalk Labs се даде предварителна зелена светлина да продължи плана си, но вместо да разгърне градчето на 190 акра площ (769 000 кв. м.), ѝ бе дадена само 12 акра (48 500 кв. м.). А всички данни, събрани от сензорите, се оказа, че трябва да станат публичен актив. 

Пропадането на плана в Торонто обаче няма да спре Sidewalk Labs да продължи да инвестира в стартиращи фирми, „работещи върху всичко – от роботизирани мебели до цифрово електричество“, обяснява още Доктороф в блога си. 

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg