Планът за възстановяване заминава за Брюксел в петък

Следват поне два месеца на преговори, по време на които трябва да се решат два спорни въпроса

Планът за възстановяване заминава за Брюксел в петък

Снимка: Красимир Свраков

888 ~ 1 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Планът за възстановяване и устойчивост ще бъде внесен в Европейската комисия в петък, съобщи днес служебният премиер Стефан Янев на годишната среща между правителството и бизнеса, организирана от „Капитал“. Вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов допълни, че след това следват поне два месеца на преговори, по време на които трябва да се решат спорните въпроси за реформата в съдебната система и планът за декарбонизация.

Заради забавянето с внасянето на Плана, след като този подготвен от третия кабинет на Бойко Борисов беше пренаписан, България пропусна и теоретичната възможност да получи тази година полагащия ѝ се аванс по него в размер на 1.6 млрд. лв.

На същия форум премиерът Стефан Янев съобщи, че правителството ще реши до края на седмицата каква индикативна дата да предложи на Европейския съюз са спиране на използване на тока от въглища в страната, като вариантите са 2038 и 2040 г.

Спорните проекти

Към момента последният публичен вариант на Плана датира от края на юли, като всички промени в документа оттогава все още не са ясни.

По време на срещата Пеканов обясни, че една от най-критикуваните програми - за икономическа трансформация на бизнеса - е пренаписана, като безвъзмездната помощ от общия бюджет на проекта е увеличена до 840 млн. лв., докато финансовите инструменти са намалени на 360 млн. лв. Припомняме, че в предишния вариант грантовете бяха 500 млн. лв., а заемите - 700 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg