Плевнелиев: Иновациите са ключът към устойчивия растеж

Българските предприемачи в сферата на иновативните индустрии постигат добри резултати

Плевнелиев: Иновациите са ключът към устойчивия растеж
300 ~ 1 мин. четене
Внедряването на иновации е от ключово значение за постигането на устойчив растеж. Това каза президентът Росен Плевнелиев по време на дванадесетия национален иновационен форум „Иновации чрез таланти“. Според него българските предприемачи в сферата на иновативните индустрии влагат много усилия и постигат добри резултати.

„Дълги години в България тромаво и бавно прилагахме вече изпробвани практики. Днес изграждаме България, в която български фирми, предприемачи и изследователи могат да бъдат пример на регионално, а и на световно ниво“, каза президентът.

Той посочи, че през последните години страната ни е успяла да договори редица значителни инвестиции, а държавната администрация се е превърнала в сътрудник за постигането на огромния напредък в иновациите. „Някои ключови инструменти дадоха тласък на успеха благодарение на мъдрото планиране от страна на българската държава“, заяви Росен Плевнелиев и даде за пример Фонда „Джеръми“ и Европейския инвестиционен фонд, чрез който е постигната симбиоза между държавата и предприемачите в сферата на финансирането на модерни предприятия.

В изказването си на форума държавният глава насочи вниманието към проблемите в образованието и насърчи усилията чрез дуална система на обучение да се изгради връзката между индустрията и просветата. „Не бива да крием проблемите. Отговорните институции трябва да се ангажират с каузата за изграждане на човешки капитал, който отговаря на нуждите и бързото развитие на индустриите на бъдещето“, призова Росен Плевнелиев.
Подкрепи Economic.bg