По-малко сделки и оборот на фондовата борса през 2015 г.

Сирма Груп, Карол и Елана Трейдинг са сред отличниците за изминалата година

По-малко сделки и оборот на фондовата борса през 2015 г.

Снимка: Стоян Йотов

3941 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) регистрират спад от около 10-11% през 2015 г., спадът на капитализацията също е в подобни рамки. През 2016 г. обаче съществува потенциал за растеж.

Това съобщи Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ по време на връчването на наградите за най-успешните инвестиционни посредници за 2015 г., предаде репортер на Economic.bg. 

Броят на сделките на регулиран пазар за изминалата година е над 60 хил., а оборотът на БФБ-София е около 411 млн. лв. Това означава спад с 30% в сравнение с предходната година.

Спадът на капиталовия пазар в България се дължи на обективни фактори от макроикономическата среда както в България, така и в световен мащаб. Такива са финансовите кризи, включително и гръцката.

БФБ обаче ще се стреми да подобри показателите си през 2016 г. Вече се работи върху подобряването на структурата на БФБ и добавянето на нови функционалности, което ще е факт в началото на февруари.

Почти е завършена и платформата за електронна търговия на SEE Link (акционерното дружество на фондовите борси на България, Македония и Хърватия, б.р.) и се очаква тя да заработи в края на февруари или началото на март. Чрез този ход се разширява достъпа до нашия капиталов пазар от други пазари и се осигурява достъп на български инвеститори към световните пазари.

На събитието бяха отличени инвестиционните посредници, постигнали най-високи резултати за 2015 г. 

Инвестиционен посредник, сключил най-много сделки за 2015 г. е „Карол”, следван от „Елана Трейдинг” и „БенчМарк Финанс”. Посредникът, реализирал най-висок оборот е „Евро – Финанс”, следван от Първа Финансова Брокерска къща и „Елана Трейдинг”.

„Елана Трейдинг” и „Карол” бяха отличени като инвестиционни посредници с най-значим принос за капиталовия пазар.  

„Сирма Груп” получи наградата за емитент с най-голям принос в развитието на капиталовия пазар през 2015 г. 

Investor.bg пък бе отличен за най-голям принос при популяризирането на капиталовия пазар.

Подкрепи Economic.bg