Полицаи блокираха София и пътища в страната

За 8 ноември е планиран национален протест

Полицаи блокираха София и пътища в страната

Снимка: Стоян Йотов

Протести на полицаите блокираха не само центъра на София, но и редица пътища в страната.

Първо служителите се събраха на импровизиран протест пред Министерство на финансите на столичните улици "Славянска" и "Г.С. Раковски". В момента обаче те са блокирали кръстовището на Софийски университет и Орлов мост.

Недоволни служители на полицията са блокирали АМ "Тракия", проходите Шипка, Хаинбоаз и Маказа, както и някои областни дирекции на МВР, предаде БНР.  По непотвърдена информация протестират и полицаите, които охраняват границата ни с Турция. Те възнамеряват да спуснат бариерите, което ще доведе до дълги опашки на граничните пунктове.

В Хасково е блокиран централният бул. "България" и сградата на РУП. Протестиращите са излъчили контактна група, която води разговор с директора на ОД на МВР в града Ангел Цанков. На импровизиран митинг по-рано днес той прикани служителите си да проявят разбиране с думите: Всички искат, но държавата няма възможности. След 17:30 ч. протестът ще се премести на АМ "Марица" и движението към Турция ще бъде изцяло блокирано, уверяват служителите на реда.

Синдикатите обмислят общонационален протест на 8 ноември.

Главният секретар на МВР Георги Костов, който се намира пред сградата на МФ заяви, че по-рано днес е разговарял по телефона с премиера Борисов. 

Утре, сряда,  в 8.30 ч. Борисов е повикал в кабинета му да дойдат вътрешният министър Румяна Бъчварова и финансовият министър Владислав Горанов на разговор.

Причината за протеста е намерението на финансово министерство да премахне някои привилегии на служителите на полицията - да намали от 20 на 10 заплатите при пенсиониране и да премахне обезщетенията за прослужени години.

Коментари: 0