Половин милион коли без \"Гражданска\"

Контролът ще се подобри с въвеждането на ТОЛ системата

Половин милион коли без \
Над половин милион автомобила са движат у нас без задължителната застраховка „Гражданска отговорност“. Това заяви пред „Фокус“ Владимир Тодоров, председател на Асоциация на пострадалите при катастрофи. 

Според него трябва много да се внимава, когато се дава възможност за сезонни застраховки за срок под една година, въпреки че за моторите и караваните това е добър вариант. 

„При пътен инцидент пострадалите няма как да бъдат компенсирани и обезщетени, а от друга страна при този висок процент има опасност Европа да ни наложи проверки и граничен контрол. Най-лесният начин е не водачите да бъдат спирани и проверявани на пътя, а да се използва ТОЛ системата, която ще влезе след 1 година. Минавайки, системата автоматично ще може да проверява има ли или не застраховка. Надявам се това да се случи и да се повиши обхвата на застраховката - технически средства, наблюдение на регистрационния номер и контрол“, обясни той. 

Владимир Тодоров каза още, че България е доста рискова държава за мотористите, тъй като липсва култура и толерантност. 

Според него отменената забрана за движение на ТИР-ове по републиканската пътна мрежа през лятото създава допълнителен риск от катастрофи.
Коментари: 0