Полският президент поиска още правомощия

Анджей Дуда не е доволен, че повечето властови инструменти са достъпни за него само след уговорка с правителството

Полският президент поиска още правомощия

Снимка: БТА

344 ~ 1 мин. четене

Президентът на Полша Анджей Дуда поиска укрепване на ролята си и разширяване на своите пълномощия в интервю, публикувано днес в изданието „Дженник газета правна”.

Дуда заяви, че смята да зададе въпрос за ролята на президента в хода на инициирания от него референдум за промяна на конституцията, планиран за есента на тази година.

„Президентът уж е част от изпълнителната власт, но повечето инструменти, с изключение на блокиращите, може да използва опосредствено, чрез разни договорки с правителството. Аз искам да попитам поляците: или да укрепим президента, или да да ограничим ролята му до церемониална, както е в Германия”, коментира полският държавен глава.

Според него неголямо разширяване на правомощията няма да е достатъчно. „Ако държавният глава, например, влияе върху външната политика и въпросите на отбраната, то управляващото мнозинство трябва да съгласува с него кандидатурите за министри на външните работи и на отбраната”, посочи Дуда.

Според него управляващата партия на Ярослав Качински „Право и справедливост” не вижда необходимост от укрепване на ролята на държавния глава и затова по въпроса следва да се произнесат гражданите.

Подкрепи Economic.bg