Помага ли за отслабването дъвченето на дъвка

За някои хора това може да е успешна стратегия в борбата с килограмите

Помага ли за отслабването дъвченето на дъвка
2927 ~ 2 мин. четене
Трябва ли да дъвчете дъвка, ако се опитвате да отслабнете? Вероятно, макар че със сигурност не трябва да започвате този навик, ако обичайно не дъвчете дъвка.

Ето нещо сигурно: Дъвченето на лентичка дъвка няма да ви помогне магически да свалите килограми. 

Дъвченето със сигурност не изгаря много калории и няма да премахне калориите, които сте качили по празници.

Все пак, за някои хора дъвченето на дъвка може да е успешна стратегия, когато се опитват да свалят килограми. Причината е проста - този навик може да замени други, по-вредни навици, свързани с похапване.

"Мисля, че за някои хора това може да бъде полезен инструмент. ... Всеки има неща, които биха могли да им помогнат по пътя към загуба на тегло, а малки навици като дъвченето на дъвка може да е от голямо значение за някои", каза Кери Ганс. специалист по храненето и диетолог, пред CNN,

Дъвченето на дъвка може да бъде полезно по два начина, според Ганс. 

За някои хора да хапнат нещо малко, но сладко, след като са яли, може да е сигнал, че храненето е приключило. "Някои хора се нуждаят от нещо сладко в края на всяко хранене и ще търсят десерт. Ако вземат парче дъвка, може би това ще свърши работа", казва тя. 

Също така ще спестите калориите, които може да консумирате, ако изберете шоколадов десерт или сладолед.

За други, особено за онези, които имат нужда от леки закуски между храненията, дъвченето на дъвка може да държи устата "заета", като осигурява малко калории между храненията, обяснява Ганс.

Проучване заключава, че дъвката потиска апетита, особено желанието за сладкиши, и намалява приема на леки закуски. Конкретно тези, които дъвчат дъвка, консумират около 40 калории по-малко при следващото хранене. 

Но в друго проучване дъвката не оказва влияние върху апетита или приема на храна. 

И докато дъвченето на дъвка може да намали честотата на хранене, според още едно проучване, хората могат да консумират повече калории от по-малко питателни храни, когато ядат.

В още едно проучване пък се твърди, че дъвченето на дъвка редовно в продължение на осем седмици не спомага за намаляване на теглото при възрастни с наднормено тегло и затлъстяване.

Това, което тези открития могат да предложат, е, че ефектите от дъвченето могат да се различават от човек до човек и може да зависят от личността отделния човек и хранителните навици.

Ето и препоръките на диетоложката, ако решите да дъвчете дъвка с цел отслабване:

1. Изберете дъвка без захар

2. Ограничете се до 5-6 дъвки на ден

3. Носете пакетче дъвки в чантата или в джоба си

4. Ако не харесвате дъвки, не е нужно да започвате
Коментари: 0