Порожанов: Проверени са над 17% от всички къщи за гости по европроекти

Получени са много сигнали, извършени са над 110 проверки, обясни земеделският министър

Порожанов: Проверени са над 17% от всички къщи за гости по европроекти
Получени са много сигнали, извършени са над 110 проверки – проверени са над 17% от всички къщи за гости. Десетки хиляди са бенефициентите. Когато има сигнал, той се проверява. Това обясни пред NOVA земеделският министър Румен Порожанов, а повод за въпроса е къщата за гости на вече бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев. 

„Правена е проверка при плащането от гледна точка на това как е направена инвестицията. След това не е правена проверка за ползване по предназначение”, уточни Порожанов. По думите му сега ще бъде направена проверка дали Манолев използва къщата по предназначение, тъй като сигналът във Фонд „Земеделие” е от тези дни.

„През 2016 г. публикувахме всички къщи за гости къде се намират, така че да бъдат посещавани от българските граждани,  и с ясното послание – там, където се отказва достъп и не се използват по предназначение, да получаваме сигнали”, обясни министърът.

По думите му контролът се извършва от разплащателна агенция.

„От 122 проверки на 63 са направени финансови корекции, като 32 са за възстановяване. Общо финансовите корекции са за над 10 милиона”, обясни земеделският министър. И допълни, че максималната отпускана сума по програмата е до 200 000 евро.
Коментари: 0