Порожанов ще търси възможност за намаляване на ДДС за хляба

През тази година реколтата от пшеница е с 6.3% по-слаба от миналогодишната, но цената е по-висока

Порожанов ще търси възможност за намаляване на ДДС за хляба
468 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Земеделският министър Румен Порожанов ще проведе разговори за възможността за намаляване на ДДС за хляба и основните храни. Това му е възложено като задача от Консултативния съвет по зърното, който пък е получил това предложение от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

Браншовите организации отдавна настояват ДДС върху хляба да бъде по-ниско. Тази сутрин, в интервю за Nova, финансовият министър Владислав Горанов заяви категорично, че докато той е на този пост, няма да има други диференцирани ставки на ДДС. В момента ДДС е 20%, като единствено туристическите услуги са с диференцирана ставка от 9%.

По време на консултативния съвет днес стана ясно, че тазгодишната реколта от пшеница е 5.4 млн. тона, което е с 6.3% по-малко спрямо 2017 г. Реколтираните площи с пшеница са 11 391 465 дка (с 3.65% повече спрямо същия период на предходната година), при среден добив 474 кг/дка (-9.88% спрямо 2017 г.).

„Опасенията, че хлебната пшеница не е достатъчна не се оправдаха“, заяви председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов. „Данните на бранша са подобни – среден добив от около 460 кг от декар. Качеството е различно – в районите без дъждове при жътвата е високо, но в останалите има и покълване на пшеницата“, добави той.

С около  25% по-високи обаче са изкупните цени на пшеницата тази година. Средно хлебната се търгува по 354 лв./т при 270 лв./т през 2017 г. При фуражната цената е средно 318 лв./т сега при 254 лв./т преди година. По данни на Софийска стокова борса тенденцията за поскъпване на зърното се е обърнала и през последните 2 седмици има поевтиняване на международните пазари.

При ечемика също се отчитат по-ниски средни добиви от миналогодишните. Ожънатите площи с ечемик са 1 148 429 дка (понижение с -12.04% спрямо същия период на 2017 г.), при среден добив 436 кг/дка - с изменение -8,21% спрямо 2017 г. Производството възлиза на над  501 хил. тона (-19.21% - 2017 г.).

В доклада се посочва, че понижението на средните добиви е резултат от недостатъчната почвена влага в съчетание с високи температури (в отделни райони на страната), през периода на изкласяване и наливане на зърното. Негативен ефект оказаха и падналите проливни дъждове по време на узряване на зърното и прибирането на реколтата, на места придружени с градушки, които нанесоха щети на есенниците и затрудниха нормалното протичане на жътвата. Това неминуемо се отрази и на общото производство от посочените култури.

В резултат на извършената от Българската агенция по безопасност на храните Етапна оценка за качеството на прибраната пшеница от реколта 2018 г. се установява, че около 53% от добитата пшеница е с добри хлебопекарни показатели, удовлетворяващи изискванията на мелничарския отрасъл за производство на брашна за хляб и хлебни изделия.

Окончателните резултати от анализа на партидите с ечемик за реколта 2018 г., показват че въпреки неблагоприятните метеорологични условия, качеството на ечемика отговаря на изискванията на стандартите за пивоварен и фуражен ечемик.
Подкрепи Economic.bg