Потребителите на „Овергаз” са спестили 34 млн. лв от ток

През януари 2017 г. консумацията на природен газ расте с 30%

Потребителите на „Овергаз” са спестили 34 млн. лв от ток
756 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Потребителите на дружеството „Овергаз Мрежи”, които са заменили електричеството с природен газ, са спестили общо 34 млн. лева за цялата 2016 г. Това показват изчисленията на „Овергаз Мрежи“. Спестените средства се дължат на значително по-ниската цена на синьото гориво спрямо алтернативните енергоизточници.

Газифицираните домакинства са потребили с 30% повече природен газ този януари в сравнение със същия месец на миналата година. Ръстът в консумацията обаче не е довел до значително покачване на сметките.

Средно с 12 лева по-високи са сметките спрямо година по-рано, става ясно след излизането на януарските фактури. 162 лева са платили за отопление, готвене и топла вода живущите в апартаменти с площ около 80 квадрата този януари.

През същия месец на 2016 г. тяхната сметка е била 150 лева. Разходите на газифицираните домакинства през миналата година са били близо три пъти по-ниски в сравнение с тези, които ползват електроенергия за отопление, сочат данните на газоразпределителната компания.

Киловатчас енергия от природен газ в момента струва 7.6 стотинки, докато цената на електричеството е 21.4 стотинки. В България общо 80 000 домакинства използват природен газ, а от тях 60 000 се обслужват от компанията „Овергаз Мрежи”, заявиха от дружеството пред Economic.bg. 

Подкрепи Economic.bg