Фондът на „Експат“ получи разрешение да се търгува и в Лондон

Предстои процедура по технически листинг на London Stock Exchange

Фондът на „Експат“ получи разрешение да се търгува и в Лондон
552 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Първият български борсово търгуван фонд Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи регистрация за листване на борсата в Лондон. Управляващото дружество „Експат Капитал“ съобщи, че сега е дадено разрешение от Financial Conduct Authority (FCA) и следва процедура по технически листинг на регулиран пазар в сегмента за ETF на London Stock Exchange.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд, който следва представянето на индекса Sofix.

Борсово търгуваните фондове (Exchange-Traded Funds) инвестират средствата на vloxitelite в акции на компании от определен индекс, сектор, цена на суровина и др. За разлика от традиционните взаимни фондове ETF са регистрирани на борсата, а акциите им се търгуват свободно на нея. В случая с Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF това са акции на компаниите от основния индекс на БФБ.

Крослистването на фонда на London Stock Exchange има за цел да улесни достъпа на чуждестранни инвеститори до българската борса. Целта е Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да се превърне в трансмисията за по-големи капиталови потоци от инвеститори от цял свят към българския капиталов пазар, като това може да доведе от своя страна до по-голям интерес към БФБ, се казва в съобщението.
Подкрепи Economic.bg