Повечето руснаци съжаляват за разпада на СССР

Социолозите търсят отговор, защо те са недоволни от разделението

Повечето руснаци съжаляват за разпада на СССР

По-голямата част от руснаците смятат, че разпадането на Съветския съюз е можело да бъде избегнато (51%) и съжаляват, че се е случило (56%), съобщава "Интерфакс", позовавайки се на данни на изследователския център "Левада-Център".

Според 29% от анкетираните разпадането на Съветския съюз е било неизбежно. На 20% от участниците в изследването им е било трудно да отговорят на запитването, проведено между 18-21 ноември. В него са участвали 1600 души от 134 населени места в Русия. Отговор „не съжалявам за разпадането на Съюза” са дали 28% от руснаците, други 16% не са могли да формулират отношението си към този факт.

Социолозите са попитали руснаците за това, защо те са недоволни от разпадането на Съветския съюз. При отговора на този въпрос, анкетираните най-често казват, че е "разрушена единна икономическа система" (53%), други 43% отговарят, че "хората са загубили чувството за велика сила". Около 31% смятат, че след разпада се е "увеличило взаимното недоверие" (31 %) и че се е "загубило чувството, че навсякъде сте у дома" (30%). От своя страна, 28% казват, че са "развалили връзките си с роднини и приятели", а 15% смятат, че "това е затруднило свободното пътуване."

Коментари: 0