Гърция готви пакет от мерки на стойност над €1.5 млрд.

Ще бъдат подкрепени домакинства с ниски доходи заради предстоящото увеличение на цените на енергията

Гърция готви пакет от мерки на стойност над €1.5 млрд.

Снимка: Красимир Свраков

572 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Гръцкото правителство подготвя пакет от финансови мерки за защита на най-уязвимите домакинства заради предстоящо увеличение на цените на енергията. Те ще бъдат обявени от премиера Кириакос Мицотакис следващата събота, съобщава в. „Катимерини“.

Според информация на вестника, стойността на целия пакет може да превиши 1.5 млрд. евро. Мицотакис ще представи основните акценти в икономическата политика за 2022 г. Очаква се данъкът върху приходите на компаниите да бъде намален до 22% от сегашните 24%. Вноските за социално осигуряване ще бъдат намалени с 3%, а служителите в частния сектор и работещите на свободна практика няма да плащат данък „солидарност“ и през следващата година.

Икономическите отстъпки трябва да помогнат на засегнатите от пандемията. Властите строго следят за спазването на мерките. Само в петък са наложени глоби за 160 хил. евро заради неспазване на противоепидемичните мерки. Гръцката полиция е извършила над 170 хил. проверки. Санкционирани са и заведения, които временно са принудени да прекратят дейността си.

Подкрепи Economic.bg