ЦИК: Избори 2 в 1 може да бъдат по-евтини

Държавата може да похарчи по-малко пари, ако парламентарните и президентските избори се проведат в един ден, смята зам.-председателят на ЦИК

ЦИК: Избори 2 в 1 може да бъдат по-евтини

Снимка: Красимир Свраков

596 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Разходите за евентуални предстоящи избори 2 в 1 може да са по-ниски, отколкото ако в различни дни гражданите трябва да дават своя вот за президент и Народно събрание. Причината е, че едни и същи секционни и районни комисии ще организират и произведат и двата вида избори. Това коментира зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР.

„Ще се спести от логистиката на бюлетините, машините и всички изборни книжа, ще се спести и от командировъчни разходи на членовете на комисиите извън страната“, посочи Матева, като допълни, че в предходните години възнагражденията на комисиите не са били в двоен размер, а 100% за единия вид избори и 50% за другия.

При провеждане на изборите за Народно събрание и за президент по отделно, би било добре да има поне две седмици между единия и другия вид избор, за да може да има достатъчно техническо време за подготовка на машините.

Ако изборите са 2 в 1, ще се наложи да бъдат закупени още около 2000 машини. Стигне ли се до такова решение, ще бъде обявена обществена поръчка, а изпълнителят може да не бъде досегашната фирма, доставчик на машините за вота.

„Избори 2 в 1 могат да бъдат организирани технически. Не за първи път ще се случи такова нещо.“

Подкрепи Economic.bg