Правителството поиска батальон на НАТО у нас

Батальонът ще се попълни от България, ще се финансира от Алианса

Правителството поиска батальон на НАТО у нас
3605 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

В петък, малко преди да изтече работният ден на деловодството на парламента, Министерският съвет внесе законопроект, с който се узаконява разполагането на батальон на НАТО в България. Законопроектът е приет на заседание на правителството на 11 март, предаде БГНЕС.

На последното заседание на правителството беше предложено на Народното събрание да ратифицира подписаното през м.г. споразумение за поддържане на гарнизон между България и Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили в Европа относно базовата поддръжка на Модул на КИС със способности за разгръщане, 2-ри Свързочен батальон на НАТО. С него се определят условията за установяване, функциониране и осигуряване на комуникационния модул у нас.

Мобилният комуникационно-информационен модул принадлежи към командната структура на Алианса, което му позволява да се ползва от общото финансиране на организацията. Попълването на щата на модула е национална отговорност, докато комуникационно-информационното оборудване следва да бъде предоставено по линия на общото финансиране на НАТО.

Очаква се от 15 март да започне съвместна тактическа подготовка на военния полигон „Ново село” с участието на сили и средства от Сухопътните войски на САЩ и наши военни. В учението ще участват 350 американски военни, до 50 единици бойна техника, сред които и четири танка, 13 хеликоптера, друга поддържаща и осигуряваща техника.

Коментари: 0