Правителството създава поредна агенция – този път за научни постижения

Само преди дни беше повдигнат въпросът за смисъла от съществуването на друга държавна структура - за пътната безопасност

Правителството създава поредна агенция – този път за научни постижения

Снимка: Unsplash

Правителството създава нова държавна агенция към Министерски съвет – този път за научни изследвания и иновации. Органът ще следи за разработване и изпълнение на политиките на страната в областта на R&D и трансфера на технологии.

Решението за създаването на държавната структура бе взето на днешното заседание на Министерския съвет. До два месеца се очаква кабинетът да приеме и устройствен план на новата структура, уточняват от правителствената пресслужба. Там ще бъде записан щатният брой на новите чиновници, отговорностите им и управленската структура.

Надеждата на кабинета е това ново звено да „обедини и концентрира усилията на българските институции в области като приложни научни изследвания, подкрепа на иновации и иновационната инфраструктура, взаимодействие между наука и реален сектор“.

Новината за поредната структура идва година и половина след създаването на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която получи задание да накара всички останали, вече съществуващи, структури за пътна безопасност най-после да започнат да работят координирано и да се намалят жертвите по пътищата на страната. Проблемът с липсата на ефективна комуникация помежду им осветли трагичният инцидент край Своге през лятото на 2018 г., при който загинаха 20 души, а причина за катастрофата се оказаха занижения контрол върху състоянието на пътищата и движението по тях.

За съжаление след създаването на тази държавна агенция инцидентите не само не намаляха, но дори се увеличават. А след тежките инциденти през миналия уикенд отново излезе на преден план въпросът за необходимостта от съществуването на тази структура.

Сега във фокуса на властта са науката и иновациите, към които правителството дава заявка, че иска да насочи икономиката на страната, така че да се създават продукти с висока добавена стойност. Дебатът за това датира от години, но и досега една от основните критики е, че науката и бизнесът у нас все още не успяват да намерят общ език, така че да са си полезни взаимно и да допринасят за трансформацията.

Коментари: 0