Правосъдното министерство е публикувало изборните промени без подпис на министъра

От ведомството обвиниха чиновникът Любомир Талев, че е публикувал по-стар вариант, без разрешението на министъра

Правосъдното министерство е публикувало изборните промени без подпис на министъра
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Финалният вариант на Законопроекта за изменение на Закона за българското гражданство, с чиито преходни и заключителни разпоредби бе вмъкната 3-месечната уседналост като изискване да се гласува в чужбина, не е съгласуван с министъра на правосъдието. И това е при положение, че нормативният акт по закон трябва задължително да се подпише от министъра, преди да се публикува за обществено обсъждане на сайта на ресорното ведомство.

В свое изявление зам.-министърът на правосъдието Деница Митрова каза, че в нито един момент от обсъждането на законопроекта не е коментирано отпадането правото на глас на български граждани, живеещи на територията на ЕС. Проектозаконът е готвен от експерти към министерството и впоследствие е обсъждан с правния съвет към президента. Той е качен за обществено обсъждане на интернет страницата на министерството от директора на Дирекция „Съвет по законодателството” в нарушение на действаща заповед от 17 март 2017 и без да бъдат изпълнени разпорежданията на ресорния зам.-министър във връзка с редакцията на изборните права на българските граждани, и без да са съобразени с действащите правила на ИК, свързани с уседналостта на българските граждани, се казва в изявлението.

Там се казва още, че в нарушение на вътрешните правила и без знанието на министъра, служителят Любомир Талев - директор на Дирекция "Съвет по законодателството" е извършил още едно нарушение, опитвайки се да стартира съгласувателна процедура на законопроекта в нередактирания му вариант, преди да е изтекъл срокът за обсъждане. Категорични сме, че с действията си служителят уронва престижа на Министерството на правосъдието. Назначен е след конкурсна процедура за директор на Дирекция „Съвет по законодателството” и изпитателният срок на работа към момента на освобождаването му не е бил изтекъл, се казва още в изявлението.

Късно снощи президентството излезе с официална позиция, в която косвено се потвърждава, че лично Румен Радев е искал да се въведе уседналост. Според президента това се прави, за да се защити националния интерес и суверенитетът на държавата.
Коментари: 0