Празнуваме Никулден

Над 200 000 българи имат имен ден

Празнуваме Никулден
4145 ~ 2 мин. четене
На 6 декември православната църква отбелязва празника на на Свети Николай Мирликийски, който се почита като избавител на пленниците и покровител на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.

Над 2 милиона българи празнуват днес, сочат данните на Националната статистика. 6-ти декември, Никулден, е празник както на имениците, така и на рибарите, моряците, банковите служители и търговците. Денят е официален празник на Бургас.

Над 200 000 именици празнуват на Никулден, от които 2/3 са мъже. Данните на НСИ показват, че в края на миналата година името Николай носят почти 93 900 мъже, като това е четвъртото най-срещано мъжко име у нас. Името Никола носят малко над 38 000. Името Николина носят близо 14 500 жени. Никол се казват малко над 10 000 жени, като през последните 15 години името става все по-популярно и през 2015 е на трето място сред най-често срещаните женски имена при новородените момичета.

Св. Никола е роден в гр. Патара. Според преданията той е човекът, който незабелязано подхвърля кесии със злато в дома на обеднял баща и той омъжва трите си дъщери. На него се приписват и много чудеса, избавящи моряците и пътуващите по море от водните стихии. Умира през 342 г. в гр. Мира, Ликия, в югозападна Мала Азия. През 1087 г. мощите на св. Никола̀ са пренесени в Бари, Италия, където се намират и сега, съхранявани в нарочно построена, посветена на светеца базилика.

Задължителен елемент в обредността през този ден е приготвянето на риба, чието тяло е покрито с люспи. Най-често това е шаран, тъй като според поверието шаранът е "слуга на Св. Никола". Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето, силни вълни пропукали пода й. Св. Никола хванал един шаран и с него запушил пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. Затова има обичай да се жертва шаран в чест на светеца. На този ден всеки трябва да си хапне риба. Народът казва: "На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе".

Честито на всички, които празнуват!

Подкрепи Economic.bg