Председателството на ЕС ще струва на България 150 млн. лв.

Ще бъдат реновирани основни сгради, създават се над 150 работни групи

Председателството на ЕС ще струва на България 150 млн. лв.

150 млн. лв. ще струва на българската държава председателството на Съвета на ЕС през 2018 г. Това съобщи Александрина Здравкова от Областния информационен център в Монтана.

Предвиждат се 3 големи ремонта на залите в НДК, Бояна и Народното събрание. Те ще бъдат с нова модерна визия за провеждането на информационни срещи, останалите по традиция ще се състоят в Брюксел. В хода на подготовката са създадени и над 150 работни групи.

Основните приоритети на България са свързани с конкурентноспособността, икономиката и енергийните проблеми, малките и средни предприятия, Кохезионната политика до 2020 г.

Ключово е колко досиета и решения ще бъдат придвижени напред. Целта е да се сближат позициите на държавите по даден проблем.

Председателството представлява Съвета в отношенията с другите институции на ЕС, по-специално с Комисията и Европейският парламент. България ще поеме ротационното председателство на 1 януари 2018 г. като част от „тройката“ Естония-България-Австрия.

Продължават инициативите Европейска столица на културата – Пловдив, европейска столица на спорта и др. Важно е как ще си направим информационната кампания, така че да станем по-популярни, каза още Здравкова. Обявен е и конкурс за лого на българското Председателство.

Коментари: 0