Преходът не беше справедлив

Досиетата „КТБ“ трябва да се разкрият, категоричен бе Росен Плевнелиев

Преходът не беше справедлив
Автор: Илия Лазаров

„Ако има нещо, което обединява всички българи, това е чувството, че преходът беше несправедлив. Няма българин, който да каже, че този преход е справедлив. И сънародниците ни имат всички аргументи за това.“

С тези думи президентът Росен Плевнелиев се обърна към аудиторията по време на представянето на книгата на бившия финансов министър Симеон Дянков „След стената. Преходът в Източна Европа“, предаде репортер на Economic.bg.

Според него преходът е голяма тема за всички българи и те често спорят за него. И макар през последните 26 г. обществото да е постигнало много, българите са недоволни от прехода.

Като пример за несправедливост президентът посочи липсата на обществен ред и сигурност в т.нар. „мутренски времена“ през 90-те. Действия, извършвани с „любезното съдействие“ на тогавашното МВР. Плевнелиев изтъкна произвола, довел до фалити в банковата система през същия период и незаконното присвояване на огромни суми от частни лица. Но най-вече наблегна на липсата на наказани и осъдени.  

„Няма как преходът да е справедлив след като и днес политолози, социолози, журналисти, които са бивши агенти на Държавна сигурност, продължават да формират общественото мнение и това е трайна тенденция“, обясни държавният глава.

„Няма как преходът да е приключил, след като и днес ставаме свидетели на отказ комунизмът да влезе в учебниците по история на децата. Това не е справедливо и означава, че преходът просто не е свършил“, добави той.

„Преходът ще приключи, когато вкараме комунизма в учебниците и в музея и го направим по обективен начин – и с доброто, и с лошото. Той ще приключи, когато вкараме комунизма в музея. Така че хората да го видят и разберат по обективен начин, за да не се връща никога повече“, категоричен бе президентът.

„Но преходът със сигурност ще приключи тогава, когато българите си повярват, че всичко зависи от тях. Че промяната зависи от тях. Че независимо кой какъв сценарий има, гражданското общество е силно и може да променя. И когато българите си повярват, че това е факт, преходът ще бъде приключен и ще остане зад гърба ни. А гражданското общество ще гледа напред и ще променя държавата – към по-добро“, обясни Плевнелиев.

„Преходът ще приключи тогава, когато дадем пример за честно отношение към българския народ, като отворим досиетата „КТБ“. Всички – от първото до последното. Ако не ги отворим, преходът ще продължи, може би с още едно поколение. А ние не го искаме“, посочи президентът.

„Надявам се, че българският парламент ще даде пример за институция, която работи в интерес на хората и ще тръгне по следите на парите и досиетата от КТБ. За да може поне този път да има справедливост. С това и преходът ще приключи“, обобщи държавният глава.         

Коментари: 0