Превозените товари растат, пътниците намаляват

През второто тримесечие на 2017 г. сухопътният и водният транспорт са превозили рекордните 35.3 млн. тона товари

Превозените товари растат, пътниците намаляват
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Обемите на превозените товари от всички видове товарен транспорт в България се увеличават за четвърто поредно тримесечие и към края на юни са на ниво, невиждано в историята досега.  Според предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) през второто тримесечие на 2017 г. сухопътният и водният транспорт са превозили 35.3 млн. тона товари. С това се чупи предишния рекорд от второто тримесечие на 2015 г., когато бяха превозени малко над 30 млн. тона.

За разлика от товарния транспорт, пътническият продължава да намалява – тенденция, започнала в края на 2015 г. Броят на превозените пътници от сухопътния транспорт е паднал до 3.091 млн. души, или с 5.1% по-малко спрямо същия период на предходната година. При железопътния транспорт се наблюдава увеличение от 0.4%, докато при автобусния - намаление с 5.4%.

Увеличава се броят на пътниците, превозени от градския електротранспорт. В периода април - юни 2017 г. трамваите, тролейбусите и метрото са превозили общо 71.25 млн. пътници, или с 8.77 млн. пътници повече спрямо същия период на предходната година. Увеличение е регистрирано при всички видове електротранспорт, като то е най-голямо при тролейбусните и трамвайните превози.

Коментари: 0