Президентът призова за ускорено влизане в еврозоната

След Brexit Европа трябва да върне доверието на гражданите

Президентът призова за ускорено влизане в еврозоната

България трябва да ускори подготовката за присъединяване към зоната на единната европейска валута, в противен случай рискува да изостане от процеса на вземане на решения в Обединена Европа. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев на среща в Ню Йорк с еврейски организации в рамките на редовната сесия на Общото събрание на ООН, цитиран от своя прессекретариат.

Според него след гласуването за  Brexit Обединена Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция, който да възвърне доверието на гражданите в институциите.

Плевнелиев и представителите на еврейската общност споделиха притесненията си от нарастващия популизъм в Европа и в международен мащаб. Представителите на еврейските организации са приветствали напредъка в разследването на атентата в Сарафово от юли 2012 г.

През юли тази година прокуратурата внесе в съда обвинителния акт срещу двама предполагаеми извършители на атаката.

На срещата държавният глава е очертал напредъка по реформите в ключови сектори в България, както и аспекти на стратегическото партньорство със САЩ и Израел в сфери като енергетиката, сигурността и отбраната, борбата с тероризма и т.н.

Коментари: 0