Принц Чарлз празнува 68 години

Economic.bg споделя с вас интересни факти за престолонаследника на Обединеното кралство

Принц Чарлз празнува 68 години

Снимка: economic.bg

Чарлз Филип Артър Джордж Маунтбатън-Уиндзор - принцът на Уелс, е роден в Бъкингамския дворец преди 68 години. Той е най-големият син на кралица Елизабет II и принц Филип, херцог на Единбург. Кръстен е на 15 декември 1948 г. в музикалната стая в Бъкингамския дворец, от архиепископа на Кентърбъри. Майката на принца Елизабет II е обявена за кралица на 25-годишна възраст, когато баща й, крал Джордж VI, почива през 1952 г. 

След коронацията принц Чарлз, който тогава е едва на три години, става наследник на Обединеното кралство и още десетина кралства от Общността на нациите, известна преди като Британската общност. 

Родителите му решават, че принцът трябва да ходи на училище, а не да има учител в Двореца и през 1956 г. започва в Hill House в Западен Лондон. Малко по-късно принцът става възпитаник на подготвителното училище Cheam school в Бъркшър, а през 1952 г. се премества в училище в близост до Елгин в Източна Шотландия. Наследникът на короната започва в университета в Кеймбридж през 1967 г., за да учи археология и антропология в Тринити Колидж, след което следвайки стъпките на баща си и двамата му прадядовци, служи в Кралския флот през 1971-1976 г.

На 29 юли 1981 г., Принцът на Уелс се жени за Лейди Даяна Спенсър в катедралата "Сейнт Пол" в центъра на Лондон пред 3500 гости и още около 75 милиона я наблюдават по телевизията. От брака им се раждат двама сина - Принц Уилям  (21 юни 1982 г.) и принц Хари (15 септември 1984 г.)

На 9 декември 1992 г., тогавашният министър-председател Джон Мейджър обявява пред Камарата на общините, че принцът и принцесата на Уелс се разделят, което се случва едва четири години по-късно. Въпреки това, принцесата е възприемана от кралското семейство като негов член, живее в двореца Кенсингтън и извършва обществена дейност в няколко благотворителни организации.

След смъртта й в автомобилна катастрофа в Париж през 1997 г., принцът на Уелс отива във френската столица с двете си сестри, за да донесе тялото й обратно към Лондон. Сред най-тиражираните снимки от деня на погребението е тази, на която Принц Чарлз, придружен от двамата си синове, вървят зад ковчега на майка си до Уестминстърското абатство.

В следващите години престолонаследникът на Обединеното кралство ограничава официалните си ангажименти в страната и света, и дори поисква от медиите да уважават личния живот на синовете му, за да могат те да живеят нормално.

Може би най-обсъжданата тема от личния живот на принца е бракът му с Камила Паркър Боулс, за която се жени на 9 април 2005 г. на церемония в Гилдхол, Уиндзор. След сватбата Паркър Боулс вече е известна като херцогинята на Корнуол. Така след кралица Елизабет II става втората по ранг жена в Обединеното кралство.

През годините принц Чарлз се занимава активно с благотворителна дейност чрез дейността на група организации, които са активни в широк кръг от области, сред които образование и млади хора, устойчивост на околната среда, отговорен бизнес и предприемачество.

Коментари: 0