Прокуратурата: Марешки е искал монопол на пазара за лекарства

Той е използвал различни схеми за рекет

Прокуратурата: Марешки е искал монопол на пазара за лекарства

Снимка: Economic.bg

Бизнесменът Веселин Марешки е искал да осъществи монопол на пазара за лекарства в края на 2011 г, и е оказал натиск на конкурентни аптеки чрез масирани проверки от близки до него служители на Агенцията по лекарствата.

Това заяви говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова на брифинг в Съдебната палата, предаде bTV. По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров поиска сваляне на имунитета на Веселин Марешки и на още двама депутати от партия "Воля"- Кристина Таскова и Пламен Христов. 

По думите на Арнаудова натискът е бил осъществяван и чрез отварянето на аптеки, продаващи на по-ниски цени, до тези, които не искат да зареждат лекарства от близък до Марешки дистрибутор, или да прехвърлят половината си собственост на него. 

По време на разследването е установено, че в рекета има и други лица, някои от които също с имунитет, но прокуратурата събира все още доказателства. Също така е станало ясно, че Марешки е упражнявал натиск срещу аптекарите, използвайки служители на Агенцията по лекарствата към Министерството на здравеопазването. Съпругът на негова служителка (Евелин Благоев) е бил назначен за директор там в края на 2012 г. 

Благоев е назначил редица служители, които нямат необходимото образование, а само опит в бензиностанции, супермаркети и магазини за мобилни услуги. Те са изпращали масирани проверки в набелязани аптеки и са съставяли актове и отнемали лицензи заради неща, които агенцията не е длъжна да следи.

Разкрита е и друга схема за рекет, при която е използвана управляваната по това време от Пламен Христов фирма - дистрибутор на лекарства, собственост на Марешки. Аптекарите са карани да зареждат от този склад и ако не го правят, до тях щяло да бъдат отворени нови аптеки с 10% по-ниски цени на лекарствата от техните.

Марешки настоявал аптекарите да прехвърлят и половината си собственост от бизнеса на него. От прокуратурата отбелязват, че няколко собственици са го направили. 

Разследването продължава, а КЗК е сезирана за установена нелоялна конкуренция, но на този етап няма информация за резултати от нейна проверка. 

Коментари: 0