Прокуратурата разследва лидерите на кампанията за Brexit

Някои от тях може дори да се окажат в затвора заради манипулация на избирателите

Прокуратурата разследва лидерите на кампанията за Brexit
384 ~ 2 мин. четене

Лидерите на кампанията за Brexit (излизане на Великобритания от Европейския съюз) може да бъдат вкарани в затвора, ако се докаже, че са нарушили избирателния закон, поднасяйки подвеждаща информация на гласувалите в референдума, съобщават британските медии. 

Британската кралска прокуратура разглежда оплакване, че гласоподавателите в референдума са били подведени от кампанията за напускане на организацията, която е нарушила избирателния закон.

Обвиненията са внесени в канцеларията на главния прокурор Алисън Сондърс от група адвокати и обикновени граждани, подкрепени от професор Боб Уот, експерт по избирателно право в Университета в Бирмингам.

В стремежа си да убеди избирателите в своята кауза, кампанията за напускане е тиражирала твърдения, които са „съзнателно подвеждащи“. 

Уот заяви за AP, че когато хората гласуват в референдум, трябва да им бъде поднасяна истината, а не да бъдат подвеждани и лъгани.

Екипът твърди, че кампанията за напускане е изопачила истината с твърденията, че Европейският съюз струва на британския данъкоплатец 350 млн. паунда седмично, както и че Турция ще се присъедини към съюза. 

Друго обвинение е, че кампанията си е послужила с имената на видни личности и компании, за които е твърдяла, че подкрепят напускането на съюза, а това не отговаря на истината.

На база на доказателствата парламентът и съдът трябва да решат дали има неправомерно въздействие и дали резултатът от референдума трябва да се счита за демократично безопасен, обясни Уот пред в. Guardian.

Кампанията за оставане също не е подмината в критиките на екипа, но внеслите обвиненията смятат, че тя далеч не е нарушила закона в такава степен, както привържениците на напускане на съюза. 

Ако прокуратурата прецени, че лидерите на кампанията за напускане на Европейския съюз са нарушили избирателния закон, някои от тях, включително настоящият външен министър Борис Джонсън, могат дори да бъдат вкарани в затвора.

Подкрепи Economic.bg