Протестите на Алексей Навални ще променят политическата ситуация в Русия

Колкото по-зле изглеждат различните играчи с оглед изборните резултати, толкова по-силен ще става Навални

Протестите на Алексей Навални ще променят политическата ситуация в Русия

Снимка: БТА

532 ~ 3 мин. четене
Вчерашните протести, организирани в много руски градове срещу президентските избори през март, ще бъдат забелязани чак след вота. Те няма да се отразят на изборния резултат, но ще променят политическата ситуация в Русия, пише в. „Ведомости“.

Организаторът на руската „стачка на избирателите“ - опозиционерът Алексей Навални, отправя призив за бойкот на президентските избори, които според него ще бъдат фалшифицирани. Властите отказаха да го регистрират като кандидат за президент заради присъда за финансови измами.

Електронният в. „Накануне“ е изчислил, че при протестите в страната са били арестувани 340 души. Навални също бе задържан за кратко от полицията в Москва. Според шефа на щаба му Леонид Волков акцията ще въодушеви доброволци да агитират за бойкот на предстоящия вот. Експерти обаче твърдят, че опозиционерът не политизира достатъчно ситуацията, посочва в. „Ведомости“.

Политологът Глеб Павловски изтъква обаче колосалната роля, изиграна от Навални. Той е създал нова политическа сцена, по която сега „могат да стъпват“ други опозиционни кандидати като телевизионната водеща Ксения Собчак и кандидатът на компартията Павел Грудинин.

„Опозиционерът цели да формира информационно поле“, коментира наблюдателят Александър Кинев. „Властта се хваща в капаните на Навални, реагира по не най-адекватния начин на дейността на щабовете му и с това допълнително вдига нивото на информираност. И ако властта смята, че пречи някому с тези стратегии за сплашване, то става точно обратното - тя мултиплицира ефекта“, казва експертът. „Невъзможно е впрочем да се пресметне как ще спадне изборната активност след тази акция. Пък и няма значение“, смята той.

На карта е заложена публичната репутация на изборния процес, зависеща от регистрацията на кандидатите, от поведението на властта спрямо опонентите й и т. н. Навални не може да промени името на победителя, но може да изиграе съществена роля в разпределението на местата между останалите кандидати, защото то ще определи бъдещето на партиите. Според Александър Кинев „колкото по-зле изглеждат различните играчи с оглед изборните резултати, толкова по-силен ще става Навални, недопуснат до изборите“.

Ред вестници поместват подробности за вчерашните акции. "Комерсант" описва митинга и шествието в Москва, събрали според различни оценки от 1000 до 2500 активисти. Цитира техни лозунги: "ЦИК - това е цирк!", "Навални - президент". Млад мъж в инвалидна количка държал плакат с надпис: "Ще ида на избори, когато има избор!".

Печатът споменава и за лозунг „Долу царя!“. Опозиционното онлайн издание "Медуза" публикува снимка на демонстрант, сложил маска на президента Владимир Путин, царска мантия и корона.

"Московский комсомолец" определя столичната акция като „доста скучно шоу“, но обрисува и „колоритни демонстранти“. Едър червенобузест младеж например носел лист от бележник, на който било написано с химикал "Позор на чекистката хунта". Той „обяснявал на околните, че не бил куку, а нормален“. Но после „се развълнувал дотам, че взел да скача с викове: „Който не скача е Путин!“.

По данни на МВР протестите в цяла Русия са минали без груби нарушения на реда и са събрали едва към 3500 участници. Всъщност най-вероятно са били многократно повече, но не и десетки хиляди, както твърдят симпатизанти на Навални, смята "Независимая газета".

Неделните протести не стигнаха нивото на митинга, организиран от Навални в Москва на 26 март м. г., но все пак бяха успешни, заявява политологът Николай Петров.

"Навални събра хиляди хора из цялата страна при студено време. Значи демонстрира сила, показа, че може да мобилизира своите привърженици независимо от забраната да стане кандидат в изборите. Едва ли е способна да го стори друга някаква опозиционна политическа сила у нас", пояснява руският експерт.
Коментари: 0